Aktuális

A hajléktalanok miatt lezárhatják az aluljárókat éjszakánként Budapesten

Tarlós István személyesen kérte, hogy vizsgálják meg ennek lehetőségeit.

Hétfő reggel a hvg.hu arról számolt be, hogy a következő szakaszba léphet „a hajléktalanok eltüntetése a közterületekről”. A hírportál birtokába került kormányzati előterjesztésből ugyanis kiderült, hogy Budapest legnagyobb közlekedési csomópontjain éjszakánként fizikailag is lezárnák az aluljárókat az utolsó metró után. Így a gyalogosok csak a felszínen közlekedhetnének – ezért új zebrákat és lámpákat telepítenek majd –, a hajléktalanok pedig még inkább rá lennének kényszerítve arra, hogy hajléktalanotthonokban keressenek maguknak szállást a hidegben.

Mint az közismert, október 15-én lépett hatályba a hajléktalanrendeletként is emlegetett törvény, amelynek értelmében gyakorlatilag jogellenessé és büntethetővé tették a közterületen életvitelszerű lakhatást, azaz a hajléktalanságot. A törvénymódosítást rengetegen kritizálták, sokak szerint a hajléktalanság büntetése alkotmányellenes. A kormány azonban, úgy tűnik, tovább dolgozik a hajléktalanok „eltüntetésén”.

A hvg.hu szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma által készített, fentebb említett előterjesztésben úgy fogalmaztak:

Egyértelműen látszik, hogy a fővárosi aluljárók rendezett állapotának hosszú távú fenntartásához az éjszakai lezárásuk elengedhetetlen,

csak így biztosítható ugyanis „a közbiztonság, a köztisztaság, az állagmegóvás”, illetve a „jogellenes életvitelszerű közterületen tartózkodás megszüntetése”. Az indoklásban az új szabályozás bevezetése óta eltelt első hónap tapasztalataira is hivatkoztak.

A hvg.hu szerint a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, a BKK és a Budapesti Közút Zrt. szakmai szervezetei már azt is kidolgozták, hogyan nézne ki az aluljárók lezárása a gyakorlatban: a javaslat szerint két ütemben vezetnék be a változást, mivel nem mindenhol oldható meg azonnal a gyalogosok biztonságos felszíni átkelése. A portál szerint 9 kiemelt aluljáró (Deák Ferenc tér, Corvin negyed, Kálvin tér, Újbuda-központ, Móricz Zsigmond körtér, Ecseri út, Váci út–Csanády utca, Boráros tér, Lehel tér) lezárására még 2018-ban, vagyis heteken belül sor kerülne.

Az Index hétfő délután arról számolt be, hogy Tarlós István személyesen kérte az aluljárók lezárásának bevezetését. Ezt a főpolgármester maga mondta el a hírportál megkeresésére:

Én kértem, hogy vizsgálják meg a nagyobb fővárosi aluljárók éjszakai lezárásának lehetőségét és következményeit

– nyilatkozta. Tarlós azt mondta, még gondolkozik rajta, hogyan és mikor érdemes lépni az ügyben, mert „amikor mínusz van, az speciális helyzet”.

Thinkstock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top