Aktuális

Bíróság elé áll a békéscsabai macskakínzó anya-lánya páros

Vádemelési szakaszba került annak a két békéscsabai nőnek az ügye, akik több tucat macskát és kutyát tartottak embertelen körülmények között két lakótelepi lakásukban.

Októberben mi is beszámoltunk arról, hogy állatkínzás miatt eljárást indított a rendőrség egy 54 éves békéscsabai nő és 76 éves édesanyja ellen, akik embertelen körülmények között tartottak több tucat macskát és néhány kutyát a tulajdonukban lévő lakótelepi lakásokban.

Az ügyészség közleménye szerint a Békéscsabai Járási Ügyészség 25 rendbeli állatkínzás bűncselekménye miatt emelt vádat ellenük.

Az idősebb nőt 2015 őszén már eltiltotta a Békéscsabai Járásbíróság attól, hogy saját lakásában macskákat és kutyákat tartson, mert már akkor sem gondoskodtak megfelelően az állatokról, és az egyik lakó birtokháborítási pert kezdeményezett az idősebb asszony ellen. Ám mielőtt a végrehajtók elvihették volna az állatokat a lakásból, a két nő átmenekítette őket két üresen álló tömbházi lakásba, ami szintén az ő tulajdonukban volt. Itt tovább folytatódott az állatkínzás: alig etették és itatták őket, illetőleg nem is takarítottak utánuk.

Az egyik macska elpusztult a szörnyű körülmények miatt (Fotó: Police.hu)

A Kazincy lakótelep két lakásában összesen 23 macskát és 2 kutyát tartottak. Az ügyészség megemlíti, hogy a lakásokban tartott házkutatás alkalmával  kiérkező rendőrök rendkívül erős vizeletszagot észleltek, a falak koszosak és vizesek voltak, a lakások padlóját ürülék borította, nem volt fűtés és áramszolgáltatás sem.

A lakásokban talált állatok egészségi állapota a megfelelő gondozás és tartás hiánya miatt meglehetősen rossz volt: lesoványodtak, és dehidratáltak voltak, a macskák ezenkívül fülatkától szenvedtek, a kutyák pedig az elhanyagolás következtében agresszívvá váltak. Alultápláltság és kiszáradás következtében egy kölyökmacska az intézkedést követően nem sokkal el is pusztult, de az itatás hiánya kiváltotta dehidratáltság a többi állatnak is különös szenvedést okozott.

Napokig rájuk sem néztek (Fotó: Police.hu)

Vádemelési indítványában a Békéscsabai Járási Ügyészség a vádlottakat 15 rendbeli társtettesként elkövetett állatkínzás bűntettével és 10 rendbeli állatkínzás vétségével vádolja, mindkettőjükkel szemben felfüggesztett szabadságvesztést javasol, továbbá pártfogó felügyelet elrendelését. Mindezeken túl meg kell fizetniük a nyomozás 600 ezer forintos bűnügyi költségét is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top