Chuck Norris Budapesten: mit is keres a világ legkeményebb embere egy szeretetszolgálat gáláján?

Mórocz Ibolya | 2018. November 23.
Alapvető tudnivalók és érdekességek az ökölkirály első budapesti látogatása kapcsán.

Mással kéne kezdeni, hogy ne legyek elcsépelt, de sajnálom, nem megy. Szóval az aktuális kedvenc Chuck Norris-tényem úgy hangzik, hogy

ha Chuck Norris betesz egy karika kolbászt a dvd-lejátszóba, végig tudja nézni az egész disznóvágást.

Persze biztos vannak, akik szerint azért is mással kellett volna kezdeni, mert a mémesedett akcióhős magyarországi vendégeskedéséről lesz szó, és mivel emberünk a Baptista Szeretetszolgálat meghívására érkezik hozzánk, hogy a Cipősdoboz gála keretében november 24-én este útjára indítsa a szervezet szokásos karácsonyi adománygyűjtő akcióját a Sportarénában, most igazán nem Chuck Norris-tényekkel kellene viccelődni – de higgye el nyugodtan mindenki, ezzel nem lenne gondja magának Chuck Norrisnak sem. Hogy miért? És egyáltalán: miért épp az ökölkirály jön a baptisták meghívására, és miért épp a baptisták meghívására jön először Magyarországra az ökölkirály? Igyekeztünk mindent egybegyűjteni, ami érdekes lehet az esemény kapcsán.

Chuck Norris a Chuck Norris-tényeket is jó célok szolgálatába tudja állítani

Ha egészen őszinték akarunk lenni, a „miért éppen ő?” kérdésre a választ pont a Chuck Norris-viccek adják. Az egykori akciósztár az elmúlt 23 évben összesen négy filmben játszott, sportolóként pedig 78 éves fejjel nyilván nem aktív – népszerűségét ma már egyértelműen a Chuck Norris-tényeknek köszönheti. Neki viszont ezzel nincs is semmi baja, sőt kimondottan szórakoztatónak találja a dolgot (na jó, a kicsit keményebb poénokat nem szereti, de azoktól is csak a gyerekeket félti), és igyekszik ki is használni ezt a furcsa második karriert: természetesen nem derogál neki némi profitot is húzni a jelenségből, de közben arra is nagy hangsúlyt helyez, hogy jó ügyek szolgálatába állítsa a népszerűségét. Így lehet, hogy írt már például könyvet is The Official Chuck Norris Fact Book címmel, amelyben 101 kedvenc Chuck-tényét mutatja be, majd mindegyiknek a kapcsán elmesél egy témába vágó igaz sztorit, és ad egy jó tanácsot is – és így lehet, hogy még a Cipősdoboz gála hivatalos hírveréséből sem maradtak ki a Chuck Norris-viccek.

Chuck Norris is jót nevet a Chuck Norris-tényeken (Fotó: Jerry Markland / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Baptista is

Persze a jó célok iránti vonzalmából az még nem következik egyenesen, hogy Chuck Norrisnak el kell látogatnia egy magyarországi baptista rendezvényre, de hát vegyük hozzá a dologhoz azt is, hogy eleve baptista családba született, felnőttként pedig gyakorló hívővé vált, olyannyira, hogy vallási tárgyú könyveket – mit könyveket, bestsellereket – is jegyez, és azt mondja, hogy tulajdonképpen a harcművészetben is a bibliai tanítások filozófiája köszön vissza, sőt az egész karrierjét Istennek köszönheti. Őt magát idézzük:

Amikor azt mondja nekem valaki, hogy »te vagy a világ legszerencsésebb embere: karate-világbajnokságot nyertél, aztán mozi- és tévésztár is lettél«, én mindig elmosolyodom, mert a szerencsének ehhez semmi köze. Egyedül Istenen múlt az egész.

A gyerekekért mindig kész tenni

A dolog másik fele pedig az, hogy Chuck Norris a jótékonyságot különösen fontosnak tartja, ha gyerekekről van szó: rendszeresen adományoz például a Make-a-Wishnek, sőt van egy saját alapítványa is Kickstart Kids néven, amely ingyenes harcművészeti tanfolyamokkal igyekszik távol tartani a veszélyeztetett fiatalokat a drogoktól. Ennek fényében azért már egyáltalán nem csoda, hogy igent mondott egy rendezvényre, ahol segíthet rászoruló gyerekeknek karácsonyi ajándékokat gyűjteni.

Prédikálni fog

Ezt magától Szenczy Sándortól, a Baptista Szeretetszolgálat vezetőjétől tudhatjuk, de azért nem kell tartani tőle, hogy végig szigorúan komoly lesz a hangulat: összességében inkább egy laza talk-show-ra lehet számítani, amelynek keretében Chuck Norris beszél majd a hitéről és a saját megtéréséről is. Amúgy pedig afelől se legyen kétsége senkinek, hogy beszélni – vagy ha úgy tetszik, prédikálni – tud-e emberünk. Megy neki a dolog, de még hogy.

Jön Mrs. Norris is

Ebben alapvetően semmi meglepő nincs, hiszen Chuck Norris már húsz éve stabil és boldog házasságban él az egykori modellel, Gena O’Kelley-vel, sőt neki köszönheti megtérését is. Annak fényében viszont mégis nagy a jelentősége, hogy Gena öt évvel ezelőtt kis híján belehalt hirtelen jött egészségi problémáiba: leállt a veséje, állandóan remegett, izomgyengeségben szenvedett és légzési nehézségekkel is küzdött, látszólag minden magyarázat nélkül. Chuck Norris egy specialista felkeresése óta meggyőződéssel állítja, hogy mindez egy nem sokkal korábbi MRI-vizsgálat eredményeként alakult ki, melynek során gadolíniumtartalmú kontrasztanyagot fecskendeztek az exmodell szervezetébe, és lényegében megmérgezték, ezért egész sornyi pert indított, illetve figyelemfelhívó kampányokba is kezdett, miközben 2 millió dollárt költött felesége gyógyíttatására, és végleg feladta a színészetet, hogy mellette lehessen. Az őssejtterápián is átesett Gena felépülése még mindig tart, egyszóval tényleg nem mellékes tény, és jó jel is, hogy ott lesz a gálán.

Chuck Norris és felesége, Gena O’Kelley

Lesz még nekünk Chuck Norris hidunk?

Bud Spencer és Terence Hill tiszteletbeli második hazájában ez végül is nem meglepő, de Magyarországon a Chuck Norris-kultusz egy kicsit talán még erősebb is, mint máshol – elvégre nálunk még az is felmerült a lakosság részéről, hogy róla nevezzenek el egy elég fontos hidat, ami akkor is komoly fegyvertény, ha végül a kezdeményezés megbukott, és Megyeri hidunk lett. Nos, a sztoriról maga a majdnem-névadó is tud, úgyhogy természetesen elég nagy kedvvel érkezik hozzánk – nem mellesleg pedig a minap a Story magazinnal azt is közölte:

Azt hiszem, ha most ott leszek, elmegyek arra a hídra, és átnevezem magamra!

Chuck Norris-tények ide vagy oda, ennél jobb ajánlást valószínűleg nem is nagyon lehet megfogalmazni a látogatása kapcsán.

Exit mobile version