Aktuális

A gólyatöcs lett a 2018-as év madara

A hosszú lábú, fekete-fehér „minigólya” a gulipánt és a nagy pólingot utasította maga mögé az internetes szavazáson.

A gólyatöcsöt választották a 2018-as év madarának; ezzel a címmel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a különböző fajok vagy madárcsoportok, illetve azok élőhelyeinek védelmére szeretné felhívni a társadalom figyelmét – jelenti az MTI.

Fotó: MTI Fotó / Kovács Attila

Az internetes szavazáson a gólyatöcs, a gulipán és a nagy póling volt versenyben. A győztes gólyatöcs (régi nevén a székigólya), hosszú lábával és csőrével, fekete-fehér színével egy miniatűr fehér gólyára hasonlít. Ez a madár igazi világpolgár, öt alfaja az Antarktisz kivételével az összes kontinensen előfordul. Főleg vízi rovarokkal és más gerinctelenekkel, elsősorban alacsonyabb rendű rákokkal táplálkozik. Március–áprilisban érkezik a trópusi Afrikából, a költési időszak végén kel útra, többségük augusztusban el is hagyja Magyarországot.

Itthon főleg a Duna–Tisza közén és a Tiszántúlon honos: itt találhatók azok a sekély, 20-25 centiméter mély szikes tavak és öntésterületeket, ahol hosszú lábaival a vízben gázolva táplálkozni, a kiemelkedő szárazulatokon pedig költeni tud. Vonulási időszakban halastócsapolásokon, belvizes szántókon, gyepeken is megtalálhatóak, a szikes tavak megfogyatkozásával a gólyatöcs ezeket az alternatív vizes élőhelyeket is mind gyakrabban használja fészkelőhelyként.

Magyarországon rendszeres fészkelő, a költőpárok száma az adott év csapadékviszonyaitól függően 200–1000 pár között alakul. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top