Magyarország kúl

Gólyatöcs, gulipán vagy nagy póling? Szavazzon ön is az év madarára!

A 2019-es év madara három hosszú csőrű partimadár közül kerülhet ki.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979 óta minden évben megválasztja az év madarát. Tavaly a vándorsólyom nyerte a szavazást, idén három hosszú csőrű faj, a gólyatöcs, a gulipán és a nagy póling közül választhat az ország népe. 
 
A gólyatöcs egy fekete-fehér, hosszú lábú, egyenes csőrű partimadár. Kopár, sekély vizű helyeken, laza telepeket alkotva és egyesével is költ. Magyarországon rendszeres fészkelő, a költőpárok száma az adott év csapadékviszonyaitól függően 200-1000 pár. Vonuló, Afrikában telel. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

A gólyatöcs (Fotó: MTI Fotó / Kovács Attila)

A gulipán felfelé hajló csőrével tűnik ki a partimadarak közül. Eurázsiában és Észak-Afrikában a tengerpartok és a kontinentális sós tavak mentén, a talajon költ. Kisszámú, de rendszeres fészkelő a Kiskunsági szikes tavain, de az Alföldön és a Dunántúlon is fészkel. Hazai állománya a csapadékviszonyok függvényében ingadozik, 100-850 párra tehető. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

A gulipán (Fotó: MTI Fotó / Kovács Attila)

A nagy póling a legnagyobb termetű hazai partimadár, feltűnően hosszú, lefelé hajló csőrrel. Magyarország vizenyős rétjein, turjánvidékein és lápjain szórványosan és csak kis számban költ, fészkelő állománya csak 20-60 párra tehető. Vonuló, Afrikában és Ázsia déli részén telel. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

És a nagy póling (Fotó: Biosphoto / Mike Lane)

A szavazatokat az MME oldalán várják július 23-ig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top