Aktuális

A köztévé műsorában arról volt szó, hogyan lehet „meggyógyítani” a homoszexuálisokat

Az M5 műsorában szakértőknek nevezett embereket is megszólaltattak arról, hogyan lehet megváltoztatni a melegek nemi identitását.

A 444.hu szúrta ki, hogy szerdán a közszolgálati televízió kulturális csatornáján, az M5-ön sugárzott „Ez itt a kérdés…” című műsor legújabb adásának témája a homoszexuálisok identitásának megváltoztatása volt.

„Állapot? Betegség? Torzulás?

Vagy csak a sokat emlegetett másság? Nem, kérem, ne legyintsenek, és ne forduljanak el indulatosan azzal a gondolattal, hogy: »Ugyan, kit érdekelnek ők?«” – ezzel a felütéssel kezdődött az adás intrója, amelyben több, szakemberként bemutatott vendéget – köztük újságírót, katolikus papot – is megszólaltattak a témában.

Fotó: Unsplash

Nemrég Magyarországon találkoztak a Terápia és Tanácsadás Szabad Választása Nemzetközi Föderációja (IFTCC) nevű szervezet tagjai. A szövetség „olyan emberek jogainak védelmével foglalkozik, akiktől saját országában megtagadták a professzionális segítségnyújtást, amikor nemiidentitás-váltással kapcsolatban folyamodtak ezért”. Az IFTCC 2012-ben londoni buszok oldalán szeretett volna – sikertelenül – olyan hirdetéseket megjelentetni, amelyek szerint ki lehet gyógyulni a homoszexualitásból.

„Sajnálatos módon egyes országokban sokak számára ma nem teszik lehetővé, hogy terapeutához vagy pszichológushoz forduljanak azzal a problémával, hogy

ȃn nem akarok meleg lenni.

Vannak érzéseim, és sok mindent elkövettem életemben, de új irányba szeretnék elindulni«” – mondta a műsorban Mike Davidson, a szervezet elnöke, aki saját bevallása szerint maga is meleg volt, de „kigyógyult” belőle, és a homoszexualitást „normális fejlődési rendellenességnek” tartja.

A műsorban a szervezet egy másik tagját, dr. Christl Ruth Vonholdt gyerekorvost is megszólaltatják, aki a Németországban törvényesnek számító melegházasság és az örökbefogadás kapcsán azt mondja: „Több mint 40 évre visszatekintő kutatásainkból tudjuk, hogy azok a gyermekek a legsikeresebbek, és azoknak a képességei fejlődnek a legjobban, akik anyával és apával egy családban nevelkednek.”

A stúdióbeszélgetés során végig igyekeztek nem betegségnek titulálni a homoszexualitást, mégis arról beszéltek, hogy hogyan lehet a

saját nemükhöz vonzódó embereket „meggyógyítani”.

Annak ellenére is, hogy a homoszexualitást nagyon régóta nem tartják betegségnek, a Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyvéből (DSM) 1973-ban a III. kiadással vették ki, a Betegségek Nemzetközi Osztályozása kódját pedig 1990-ben törölte a WHO.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top