Aktuális

Ezért tanul évről évre több magyarországi diák az erdélyi egyetemeken

Könnyebb bekerülni az ingyenes helyekre, de még a tandíj is jóval kevesebb, mint Magyarországon.

Egyre több magyarországi diák tanul erdélyi egyetemeken. Elsősorban a könnyebben teljesíthető felvételi és az alacsonyabb tandíj miatt választják a romániai felsőoktatási intézményeket – írja a Hellovidék.hu az Átlátszó Erdély cikke nyomán.

A portál megkereste a magyar nyelven oktató romániai egyetemeket, és kiderült, hogy 2012-től kezdtek a magyar hallgatók nagyobb arányban beiratkozni. Számuk azóta folyamatosan nő.

A slágerszak a Babes-Bolyai Tudományegyetem antropológia alapképzése, van olyan évfolyam, amelyen a tanulók kétharmadát magyarországi fiatalok adják. De népszerű még a pszichológia, a magyar–francia alapképzés, valamint a pszichológiai mesterképzés is.

Közkedvelt még a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, ahová főleg színész alap- és mesterképzésre iratkoznak be. A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemen is vannak magyarországi hallgatók, de ők panaszkodtak, mert csak az elméleti tárgyakat tanítják magyarul, a gyakorlati oktatás román nyelven zajlik.

Az erdélyi tanulást választó magyarországi diákok általában élvezik a családias erdélyi életet, hogy magyarul tanulhatnak, és akár ingyenes helyekre és bejuthatnak. Ha pedig mégis kell tandíjat fizetni, az jóval alacsonyabb, mint Magyarországon, ráadásul ösztöndíjat is kaphatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top