Aktuális

Figyelmeztet a Nébih: rákkeltő fűszer került az országba

A kínai termék Németországon keresztül került az unióba, és Magyarországra is szállítottak belőle.

Határérték feletti rákkeltő anyagot mértek egy Kínából származó gyömbérben. Az alapanyag Németországon keresztül került az unió piacára, majd több feldolgozón és elosztón keresztül Spanyolországból szállítottak belőle Magyarországra is – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A gyömbérben rákkeltő benzo(a)pirén és policiklikus aromás szénhidrogén (PAH) volt a megengedettnél nagyobb mennyiségben. Erről a termékről van szó:

A termék neve: Őrölt gyömbér (Ground Ginger, Stødt Ingefær)
Márka: T (Flying Tiger)
Kiszerelés: 60 g
Tételszám: L1808173

A Nébih kéri, hogy aki vásárolt a termékből, ne fogyassza el azt!

Mi az a benzo(a)pirén és a PAH?

A policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) több száz kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek főként a szerves anyagok tökéletlen égése során különböző ipari folyamatokban keletkeznek. A környezetben tartósan megmaradnak, rákkeltő tulajdonságuk miatt az emberi szervezetbe kerülésük nem kívánatos. A bevitel azonban nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani. A PAH vegyületek közé tartozik a benzo(a)pirén is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top