Aktuális

Ő az a magyar hegymászó, aki meghalt a Tátrában

A 48 éves Szegvári Zsolttal végzett a lavina a Magas-Tátrában. A hegymászó klub egyik legtapasztaltabb oktatója volt.

Mint arról beszámoltunk, meghalt pénteken egy magyar hegymászó, akit elsodort a lavina a Magas-Tátrában. A bumm.sk beszámolója szerint a 48 éves férfit teljesen betemette a hó, társai kiásták őt, és mivel nem mutatott életjeleket, megkezdték az újraélesztését. A sérült hegymászót a hegyimentők segítségével a Téry-menedékházba vitték, ahol folytatták az életmentést. Egy órán keresztül próbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.

A Bors úgy értesült, a magyar Excelsior Klub hegymászótanfolyamát érte a lavinabaleset, a szerencsétlenségben az egyik legtapasztaltabb hegymászójuk hunyt el. „Szándékosan olyan helyre indultak, ahol szinte soha nem volt még lavina, és alig távolodtak el a Téry-menedékháztól. A tanfolyam végén baráti túrára indultak, de szokás szerint elől ment a legtapasztaltabb, hátul a második legjobb oktató. Sajnos őt sodorta el a hótömeg” – mondta el a bulvárlapnak Buzgó Botond, az egyesület elnöke.

Képünk illusztráció / Hegymászók a Magas-Tátrában, Forrás: MTI Fotó: Mohai Balázs

A halálos balesetet követő napon az Excelsior Hegymászó SE csapat a honlapján emlékezett meg elhunyt társukról. A fiatal hegymászó az egyesület alapfokú és alpesi oktatója volt. Szegvári Zsolt 2001-ben csatlakozott az Excelsiorhoz és a tanfolyamok elvégzése után 2004-től vált alapfokú segédoktatóvá. Később vált az egyesület alpesi oktatójává, kijárva az oktatói lépcsőket és elvégezve a Testnevelési Egyetem hegymászó sportedző szakát. 2006-ban részt vett a francia és a magyar sportminisztériumok együttműködésének keretei között megrendezett egyhetes nemzetközi hegymászó kurzuson, St. Christopheen Oisans és környékén. Több kiemelkedő mászása közé tartozott a Piz Badile Ék-i falán levő Cassin út (VI, 1000m, 30kh) és a Wilder Kaiserben található Dülfer út megmászása (VI+, 750m, 18kh).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top