Aktuális

Benyújtották a családvédelmi törvényjavaslatot

Ezzel még nem a részleteket véglegesítették, csak felhatalmazást adtak a kormánynak a döntésre.

Pénteken a kormány benyújtotta a parlamentnek a családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokat tartalmazó javaslatot.

Nem egy hosszú és bonyolult törvényjavaslatról van szó: csupán négy szakaszt tartalmaz, melléklettel és indoklással együtt alig több mint három oldal – írja a Hvg.hu.

Ha elfogadják az indítványt, a kormány felhatalmazást kap arra, hogy rendeletben szabályozza a babaváró támogatáshoz (azaz a gyerekvállalási kölcsönhöz) kapcsolódó állami kezességvállalás szabályait.

Vagyis a képviselők nem a hitel feltételeiről döntenek, csak arról, hogy átadják a kormánynak a döntési jogot.

A törvény ezekről rendelkezne:

  • Aki 2019. július 1-je és 2022. december 31-e között köt szerződést a babaváró támogatással nyújtott kölcsönre, annak ehhez a kölcsönhöz az állam lesz a készfizető kezes.
  • Az állami kezességvállalás mértéke a kölcsön tőkeösszegének és az ügyleti kamatnak a 100 százaléka.
  • A kölcsönt nyújtó bank semmilyen más biztosítékot nem kérhet az állami készfizető kezességvállaláson túl.

A korábbi közlések szerint a legfeljebb 10 millió forintos, kamatmentes babaváró támogatást minden házaspár igényelheti, ahol a feleség 18 és 40 év közötti. Elváltak, férfiak és özvegyek is kérhetik, gyerekszámtól függően pedig a hitel egy részét vagy egészét elengedik.

Az örökbefogadott gyerekeket is beszámolják, de ha 5 éven belül nem jön a baba, kamatostul kell visszafizetni a kölcsönt. A kamatok visszafizetése alól a meddő házaspárok mentesülnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top