Aktuális

Családtámogatás: nem kell kamatot fizetniük a meddőknek

Ha valaki belép a hitelprogramba, de egészségügyi okok miatt nem lehet gyereke, mentesülhet a piaci kamatok megfizetése alól.

A családvédelmi akcióterv részeként júliustól lehet igényelni a 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitelt. A kölcsönt férfiak, (bizonyos megkötésekkel) elváltak és özvegyek is igénybe vehetik, most viszont újabb részletek derültek ki.

A HR Portal megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, mi történik akkor, ha valaki belép a programba, ám egészségügyi okok miatt nem lehet gyereke. A tárca ezt válaszolta:

Ha orvosilag igazolják, hogy a gyermekvállalás egészségügyi okból (pl. meddőség) maradt el, akkor az igénylők a járási hivatalnál méltányosságból kérelmezhetik a törlesztési feltételek elnehezülése alól mentesülést.

Ez a gyakorlatban valószínűleg azt jelenti majd, hogy nem kell egy összegben visszafizetniük a kamattámogatást. Sőt, a minisztérium felvetette, hogy akár a piaci kamatok megfizetése alól is mentesülhetnek. Ez utóbbi még döntésre vár.

Arra is fény derült, hogy a négy- vagy többgyerekesek várhatóan csak a személyi jövedelemadó alól kapnak mentességet. Bár ez sincs még véglegesen eldöntve, az evásokra, katásokra nem terjed ki a lehetőség, mert a minisztérium szerint ők így is lényegesen kedvezőbben adóznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top