Aktuális

Online szexipar: van, aki csak azért fizet vagyonokat, hogy a lány vele aludjon – kamerán keresztül

Az online, úgynevezett cam to cam oldalak teljesen más területet képviselnek a szexiparon belül, mint a pornó. A performerek (az oldalon dolgozó modellek) többsége Kelet-Európából és főleg Romániából teljesíti a felhasználók kívánságait. Hogyan is működik ez a kissé tabusított közeg?

A legtöbben tagadják, hogy egyáltalán ismerik, az online cam streaming szolgáltatás mégis virágzik. A piacvezető Livejasmin rendszeresen a világ száz leglátogatottabb oldala között szerepel, de konkurensei, a Streamate, a Bongacams vagy a Chaturbate is népszerűek. 

Kerestem hát valakit, aki jól ismeri a „webcamezés” világát, hogy kicsit beleláthassunk ebbe az egyre terebélyesedő világba. Így akadtam egy forrásra – nevezzük Kingának –, aki supportmunkatársként ismeri a folyamatokat. Elmondta, hogy sokaknak meglepő lehet, de megvan a szolgáltatásnak az a része, ahol mindent a modell tart kézben.

Valaki csak arra vágyik, hogy filmet nézzen vagy „vele” aludjon a nő, másnak az állandó megalázás vagy a játszmák, fantáziálások jelentik az izgalmat. Kinga elmondása szerint meglepően sok férfinak igénye, hogy a nő irányítsa őket. A vállalt szolgáltatásokat meg kell jeleníteni a performer profilján, akárcsak a nem vállaltakat. Brutalitás, állatszex, vér megjelenítése nem engedélyezett, mégis van olyan, aki azt kéri, hogy a modell vágja meg magát. „Akadnak olyan felhasználók, akik minden dollárt vissza akarnak kapni az igénybe vett műsor után, mert letagadják, hogy ott jártak. Vagy rájönnek, hogy a feleségük is látja a pénzmozgásokat a bankszámlájukon, és az utolsó pillanatban mindent visszavonnának” – mondja Kinga, aki arról is beszélt, hogy rengeteg középkorú férfi csak azért megy az oldalra, hogy leszólja a modelleket. Elmondhassa, mennyire visszataszítóak vagy rosszak, vagyis megalázza őket. Az ilyen felhasználókat sokszor kitiltják, de ők általában nem adják fel: többször visszatérnek álneveken, regisztrált fiók nélkül, és az atrocitások a modell totális ellehetetlenítéséig fajulhatnak. De olyanra is volt példa, hogy az egykori zaklató rajongóvá és az adott performer legnagyobb fizető vendégévé vált.

Action – azonnal

A camoldalak úttörője kétségtelenül a Livejasmin, amely a kilencvenes évektől nőtte ki magát a valóságshow-kból, vagyis abból a megfigyelésből, hogy az emberek imádnak kukkolni, vigyük hát be a hálószobába a kamerát. Az azóta létrejött számtalan site között alapvető különbség van abban, hogy mennyit mutatnak meg a lányokból ingyenesen. Rengeteg modell aktív az oldalon folyamatosan, a legnépszerűbb platformokon naponta kétezernél is többen dolgoznak.

Képünk illusztráció – a livejasmin nyitó oldala

A cam to cam oldalak látogatói sokszor az angol anyanyelvűeket keresik. „Ezek az emberek általában türelmetlenek, az angolul pedig éppen csak beszélő román lány nem elégíti ki az igényeiket, mert lassabban érti meg, hogy mit akarnak, ami általában az action, vagyis az azonnali történés. A nem angol anyanyelvűeknél persze ez kevésbé szempont. Sokan vannak, akik rengeteg pénzt hagynak a streamingszolgáltatásoknál, akár dollárszázezreket, mert naponta sok-sok órát fent töltenek az oldalon egy-egy lánnyal.”

A beszélgetések titkosak, de szúrópróbaszerűen ellenőrizhetnek az adminok, a chateléseket pedig hosszú ideig megőrzik. Arról is kérdeztük Kingát, hogy nők látogatják-e a ezeket az oldalakat. „A felhasználók többsége férfi, de vannak nők is. Ők sokszor csak beszélgetnek, és legtitkosabb fantáziáikba avatják be az oldalon talált lányokat, de van, aki kifejezetten a leszbikus fantáziák megélése miatt keresi fel ezeket a szolgáltatókat. Érdekes, hogy a nők fiúkat-férfiakat kevésbé keresnek meg, a férfi előadók pedig egyelőre kevésbé professzionálisak a nőkhöz képest.

De kik az előadók?

Meglepő lehet, de a legnépszerűbb performerek ebben a műfajban soha vagy alig vetkőznek. Európában Románia az iparág legnagyobb „ellátója”, innen kerül ki a legtöbb modell. „A magyar lányok azt gondolják, hogy napi három-négy órával összejön az a pénz, ami másoknak heti negyven óra munkával. Nehezebb megértetni velük, hogy ha ugyanannyit dolgoznak, mint egy árufeltöltő, akkor is legfeljebb a háromszorosát vihetik haza az ő keresetének” – mondja Kinga. „A prémiumoldalakon viszont erősen védik a modellek identitását és jogait. Ott csak akkor jár bevétel a modellnek, ha „privátba megy” vele a felhasználó. A LiveJasminon például nincs ingyenmeztelenkedés – és ezen a ponton sokan feladják az ilyen jellegű karriert.”

A kezdők közül sokan választanak stúdiót, mert az profi apparátust biztosít. A stúdió leemeli a maga részét a megszerzett bevételekből, ugyanakkor presztízst biztosít a modellnek. Cserébe elvárják az intenzív munkát. Régen pár óra munkával is lehetett dollárezreket keresni, azóta rengeteg az újonc, sokan elsajátítottak egy csomó trükköt a profiktól, így mára többet kell dolgozni ugyanannyi pénzért. A stúdiók gondoskodnak a modelljeik igényeiről, nem éri meg lehúzniuk az előadót, mert akkor az fogja magát, és átmegy máshová. A stúdió fizeti a berendezést, a helyet, a sminket, a fotózást.

Ha pedig valaki egyénileg dolgozna? A prémiumoldalakon akkor is nagyon odafigyelnek a fényekre, nem engednek regisztrációt homályos képpel. Vannak ajánlott lámpák, webkamerák, internetkapcsolat, sőt még az ágytakarók színére és mintájára is vonatkozik ajánlás, amiket hosszú évek felhasználói visszajelzései alapján alakítottak ki.

A modellek kinézetét illetően nincs ideálkép, éppen ezért rengeteg kategória van az oldalon, amiből egyéni preferenciák alapján választ a látogató bőrszín, mellméret, hajszín és hasonlók alapján. Nagyon népszerűnek számítanak az átlagos külsejű, hosszú hajú, vékony lányok” – mondja Kinga.

A prémiumoldalakon erősen védik a modellek identitását és jogait

A pornó külön világ

Kinga szerint Amerika kivételes több szempontból is. Ott nagyobb népszerűségnek örvend a pornó, mint nálunk, az előadóik celebritásnak számítanak, marketinget, dicsőséget építenek a karaktereik köré még az erősen katolikus dél-amerikai országokban is. „Az amerikai performerek nagyon népszerűek szinte minden országban. Nem is a külsejük miatt, inkább ők képviselik az amerikai álmot, egy másik világot, kultúrát, hatalmas nemzeti öntudattal. Rájuk a legnagyobb a kereslet világszerte.

De vajon mennyire jellemző a kényszerítés és/vagy az áldatlan munkakörülmények a különféle stúdióknál?

„A cam to cam oldalakon nem lehet kényszeríteni semmire a modelleket, mert az meglátszik az előadáson. A könnyű kereset ígérete viszont sokat számít a jelentkezőknél. Bármilyen meglepő, de a legtöbb modell óriási öntudattal rendelkezik. Fontos, stílusos munkának tartják, amit csinálnak. Van, aki nem akar díva lenni, csak egy teljesen átlagos lány, aki eszik, alszik, sportol, bejön dolgozni, és ennyi elég neki. De van olyan modell, akinek az egész szobája képregényes designt kapott, mások a kliens zenei ízléséhez igazodva játsszák el, hogy például grunge rock rajongók, vagy órákig képesek eszmét cserélni Dantéról, Balzacról. A modellek arra törekszenek, hogy minél több visszatérő ügyfelük legyen, mert azok több ezer dollárt hagynak az oldalon.”

A lelkizés a legnagyobb fétis

Kinga tapasztalata alapján a cigaretta jellemző fétis, szeretik, ha a lány belefújja a kamerába a füstöt. Persze itt nem kell mindent elhinni, egy jó előadó remekül hazudik, saját magának is. „A BDSM egy külön kategória, a nagy szolgáltatók most fedezik fel, a művelői persze mindig megvoltak, de csak most kezdenek felszínre jönni a sötét pincékből. Jellemző, hogy a girl kategóriában is elkezdtek a lányok dominánsabbak lenni, erősen sminkelni.”

Azt gondolhatnánk, hogy a jövő az egyre durvább kérések felé mutat, míg végül már nem lesz teljesítetlen kérés a cam to cam oldalakon. Kinga ezt másként látja. „Független modellként már te vagy a felelős mindenért, te vagy a saját főnököd. Te alakítod a beosztásodat, egyedül fedezed fel a határaidat és jelölöd ki az ívet, amit performerként szeretnél bejárni, de aki a független utat választja, annak folyamatosan képeznie kell magát, mert a jövő leginkább a lelkizős-beszélgetős irányé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top