Aktuális

Unokázós csaló hívta fel az apósomat – íme a rendőrség tanácsai

Egy „jó” ötlet sajnos örökké működik: idős emberek naivitására mindig lehet építeni, és a családszeretetükre is. A hosszú hétvégén két „unokázós” csalót is elfogtak. De hányan lehetnek még szabadlábon?!

Kedden reggel hétkor megcsörrent a telefonom. Már ez is elég szokatlan volt. Ránéztem a készülékre, láttam, hogy az apósomék keresnek. Mivel elég ritkán telefonálnak közvetlenül nekem, megszólalt bennem a vészcsengő.

Éppen az ajtóban álltunk a gyerekekkel, és a kulcsaim után kutattam, amikor felvettem a telefont. Apósom szólt bele elég ingerült hangon. Azt kérdezte, merre van a fia, mivel nem éri el telefonon. Mondtam, hogy már elment dolgozni. Erre kétségbeesve kérdezte, hogy autóval ment-e, merthogy épp most hívta fel egy orvos a Honvédkórházból, és közölte, hogy a férjemet baleset érte. Mivel ő volt a baleset okozója, azonnal át akarják szállítani a rabkórházba.

Ledöbbenve álltam. Vajon miért nem engem, a legközelebbi hozzátartozóját hívják? Megpróbáltam puhatolózni apósomnál, hogy tudja-e az orvos pontos nevét vagy egy rendőrnek az elérhetőségét… Persze semmi. Azonnal próbáltam hívni a férjemet, de én sem értem el. Kezdtem megijedni, de egy belső hang folyamatosan azt súgta nekem, hogy itt valami nincs rendben. Még soha nem hallottam olyan esetről, hogy egy baleset utáni sérülésekkel valakit átszállítsanak egy rabkórházba. Mikor végre elértem a férjemet, megnyugtatott, hogy semmi baja nincsen, csak csalásról lehet szó. Kiderült, hogy a telefonáló, aki orvosnak adta ki magát, több millió forintot követelt apósoméktól a szállításért.

Rossz hír váratlanul. Képünk illusztráció. (Profimedia)

Szerencsére apósom nem cselekedett rögtön, de a csalónak így is sikerült nagyon megijesztenie a férjem szüleit. A pénz egy dolog, de arra ritkán gondolunk, hogy ha egy idős embert a szerettei balesetének hírével keresnek meg telefonon, akár szívinfarktust is kaphat. Persze sokan fizetnek is, vélhetően többen, mint ahány esetre fény derül.

Az esetet követően megkerestem a Budapesti Rendőr-főkapitányságot. Amikor ecseteltem a történetet, az illetékes főhadnagy azonnal rávágta: unokázós csalás. Függetlenül attól, hogy milyen családtagra hivatkoznak az elkövetők, ezt a kifejezést használja a rendőrség az ilyen esetekre. A kitalált történetek középpontjában szinte mindig a balesetek vannak, és általában külföldön élő hozzátartozók nagyszüleit környékezik meg a csalók, mivel velük nehezebben teremtenek kapcsolatot, még ha gyanakodnának is. Ettől függetlenül az első lépés mindig az legyen, hogy írunk, telefonálunk. „Amint lehet, fel kell venni a kapcsolatot a telefonban megnevezett szeretteinkkel, legyen az unoka, gyermek vagy bármilyen hozzátartozó” – mondja a szakember. „Ha valamiért nem sikerül elérni őket, akkor semmiképp ne fizessünk, viszont jelentsük az ügyet a rendőrségnek!

Feltételezhető, hogy a csalók rengeteg történettel készülnek, és mindig más mesét találnak ki, ha a korábbiak már nem működnek. Persze nem mindig ügyesek. Hallani olyan esetről is, ahol felhívták vasárnap az édesapát, hogy a lánya tegnap este balesetet szenvedett, és kórházba került, miközben a lány ott ült az apjával szemben a megterített asztalnál, a vasárnapi ebéd kellős közepén.

A rendőrség már régóta foglalkozik ezekkel az esetekkel, a BRFK-n speciális nyomozócsoportot is felállítottak, így sikerült többeket tetten érni. Ilyenkor az idősekkel közreműködve bonyolítanak le találkozókat, ahol már a pénzátadásra is sor kerül. A rendőrök pedig lecsapnak a megfelelő pillanatban.

  • Szánjunk egy kis időt idős szüleinkre, rokonainkra, és beszélgessünk el velük arról, hogy mi a teendő akkor, ha ilyen telefonhívást kapnak.

  • Ha megtörténik a dolog, próbáljunk nyugodtak maradni. A pánik és az ijedtség a csalóknak dolgozik.

  • Igyekezzünk részleteket megtudni a telefonálótól: akár neveket, telefonszámokat, ahol érdeklődhetünk.  

  • Mielőbb vegyük fel a kapcsolatot a rokonnal, akire hivatkoznak.

  • Mindig tegyünk bejelentést a rendőrségen. Akkor is, ha mi nem dőltünk be, az együttműködés kézre kerítheti a visszaélőket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top