Aktuális

Kizárt, hogy annyit igyak, hogy ekkora őrültséget csináljak! Biztos?

Emlékeztek az angol nőre, aki annyi alkoholt és hallucinogén anyagot fogyasztott, hogy elkötött egy kompot, és azt kiabálta, hogy ő Jack Sparrow? A 2011-es eset alapsztori extrém részegség kategóriában, de azért elődje, utódja is bőven van.

Egy harmincéves ittas férfi szerint túl gyorsan robogott alatta a Frankfurtból Párizsba tartó vonat, így feladatának érezte, hogy megmentse saját és utastársai életét: egy poroltóval betörte a mozdonyvezető fülkéjének ajtaját, és lassításra kényszerítette az ijedt masinisztát, aki meg is állította a szerelvényt. A közbeavatkozást hálálkodás helyett rendőrségi feljelentéssel honorálták, a közjáték miatt tizennyolc másik vonat is késett – írta vasárnap a 444.

Szintén aznapi hír , hogy egy Budapestről Londonba tartó repülőgépet vissza kellett fordítani egy részegen erőszakoskodó férfi miatt, aki hörgött, köpködött, belekötött az utasokba és a személyzetbe. Ha az utcán teszi ezt, annak kisebb eséllyel lett volna előállítás a vége, de így erre a sorsra jutott, a többiek pedig másfél óra késéssel értek célba.

Bármire képes vagy?! (Profimedia)

Mennyire lehetünk biztosak abban, hogy nem mi vagyunk a holnap rendbontói, önjelölt kalózkapitányai vagy szuperhősei?

Távol a valóságtól

Bármilyen színes a hírtermés, alapvetően – pláne ahhoz képest, hogy mennyien isznak kisebb-nagyobb rendszerességgel alkoholt, vagy nyúlnak más tudatmódosító szerhez – nem olyan gyakori, hogy valaki megrongál dolgokat, vagy másokat bántalmaz. De vannak helyzetek, amelyek növelhetik az extrém viselkedés és bűnelkövetés kockázatát. „Ilyen például a nagyobb mennyiségű fogyasztás, vagy az, ha valaki keveri a szereket: az alkohol és a gyógyszerek kombinációja énidegen cselekedetekhez is vezethet. Az új designer drogok is hajlamosítanak a teljes realitásvesztésre, de a megváltozott anyagösszetétel is veszélyes lehet. Az ilyesmi könnyen előfordulhat, hiszen a fogyasztók általában nem gyógyszerészeti minőségű anyagokat kapnak, hanem összevissza pancsolt szereket” – mondja Dr. Olasz Anna addiktológus pszichiáter.

A „nem énazonos cselekedetre” példaként hozza fel azt, amikor egy alapvetően nem agresszív személy alkohol és nyugtató hatása alatt bántalmaz valakit – amire jó eséllyel nem is emlékszik. A szerek hatása alatt könnyen eltűnhet a valósággal való kapcsolat: vélhetően ez történt a vonatos eset főszereplőjével is. „Az illető nagy valószínűséggel máskor is ült már vonaton, és akkor nem észlelte veszélyesnek a tempót – véli Olasz Anna. – Ez az eset azért is érdekes, mert sokan nem félnek részegen, hanem épphogy bátrabbak lesznek. Persze, ha valakinek van egy alapszorongása, azt felerősítheti a szerhasználat, különösen akkor, ha az krónikus.” Ugyanakkor – teszi hozzá – sok visszafogottabb, nehezebben megnyíló ember gátlásait oldja az alkohol, ilyenkor ő azt teszi, amit máskor nem: mondjuk beszél magáról.

Egy kis karakterológia

A részegség különböző fázisokra bontható, minden szakasznak megvannak a maga tipikus érzései, cselekvései. „Az alkoholfogyasztás eleinte sokakat feldobottá tesz, ilyenkor javul a közérzetük, sőt, egyfajta eufórikus állapotot is átélhetnek. Ezt később nagy szomorúság válthatja fel: ilyenkor jön az, hogy egymásra dőlt emberek zokognak hajnalban a kocsmában, és az élet nehézségeit sorjázzák.”

Ez az általános ív persze sok viselkedésváltozatot és kisebb-nagyobb baklövést rejt: vannak, akik az asztalon alszanak, míg mások táncolnak rajta, jöhet az őszinteségi mások felé, a meggondolatlan posztok, sms-ezés volt pasinak vagy a főnöknek. A részeg személyiségtípusokat tudományos és tapasztalati alapon is többen próbálták már meg feltérképezni: ott vannak például a szeretetteliek, a tombolók, ingerültek és az ígérgetők. Dr. Olasz Anna szerint ezek egy-egy ember esetében jellegzetes viselkedésmódok. Hozzáteszi: a krónikus függés ezeknél sokkal durvább torzulást okozhat a személyiségben. „A függők esetében tipikusnak számít a türelmetlenség, amikor például azt szeretnék, hogy azonnal történjen valamilyen változás az érzéseikben – ha nem érzik jól magukat, akkor forduljanak jobbra a dolgok. De mások hibáztatása is gyakori minta.”

Teljes fordulatok

De kik azok, akik olyan dolgot tesznek, amikkel aztán a hírekbe kerülnek? Bármennyire is szeretnénk hinni, hogy ez velünk sosem fordulhat elő – mert mi nem vagyunk “olyanok” – ne legyünk túl magabiztosak. Az addiktológus arra figyelmeztet, hogy nem kell, hogy a bűnelkövetésnek bármilyen hajlama meglegyen bennünk, ehhez bőven elég lehet az, amit megiszunk, beszedünk. Nem tudni, hogy a közelmúltbeli, Kertész utcában történt durva verekedés ennek a számlájára írható-e, de vannak furcsa esetek. „Kezeltem egyszer egy férfit, aki ha nem használt semmilyen szert, az a fajta úriember volt, aki kinyitotta a nők előtt az ajtót, kezet csókolt és hálás volt a kezelésért. De egyszer találkoztam vele úgy, hogy a számára felírt nyugtatóra ivott, amitől olyan agresszív lett, hogy megpróbált kilökni a második emeleti ablakból.” Persze van, akinél nem ekkora a kontraszt, hiszen a negatív személyiségjegyek felerősödhetnek: egy indulatkezelési problémákkal küzdő ember nagyobb eséllyel válhat még erőszakosabbá. De a tulajdonságok mellett a szerek jellegzetes hatásaival is számolni kell: a gina például engedelmessé tesz.  

A szerhasználat innentől kezdve veszélyes lehet. Az alkohol, drogok, gyógyszerek hatása alatt nehéz eldönteni, hogy mennyi az elég, így akár túladagolás is kialakulhat. Baj, hogy ezekben a szerekben átmeneti megoldást talál valaki a problémáira, érzéseire, mert eközben könnyen függővé válhat. Mindemellett minden szerhasználatban megvan az a veszély, hogy olyat tesz valaki, ami már jogi kategória.” Dr. Olasz Anna hozzáteszi, az utóbbi általában nem első alkalomkor történik: az, hogy (saját meglátásunk szerint) „jól bírjuk” az alkoholt, és még soha nem volt belőle baj, még nem jelenti azt, hogy soha nem is lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top