Aktuális

Először kapott női matematikus Abel-díjat

Karen Uhlenbeck a geometriai analízis területén végzett munkája miatt kapta az elismerést.

Tizenhat éves története során először nyerte el női matematikus a rangos Abel-díjat. Karen Uhlenbeck a geometriai analízis területén végzett úttörő munkája miatt kapta az elismerést. Az általa kidolgozott technikákat ma széles körben alkalmazzák a matematika világában. A Norvég Tudományos Akadémia kedden jelentette be, hogy idén a texasi matematikus kapja az Abel-díjat – írja a New York Times.

Olyan dolgokat vitt véghez, ami senki másnak nem jutott az eszébe. A matematikának egy egész ágazatát meghatározta

– mondta Uhlenbeck munkájáról Sun-Yung Alice Chang, a Princeton matematikusa, aki maga is a díjról döntő öttagú zsűri tagja volt.

Karen Uhlenbeck (Andrea Kane / Institute for Advanced Study / AFP)

Amikor kiléptem a templomból, észrevettem, hogy kaptam egy üzenetet Alice Changtól. Azt kérdezte, fogadnék-e egy hívást Norvégiából. Amint hazaértem, felhívtam őket, ekkor közölték velem a nagy hírt

– nyilatkozta a 76 éves matematikus, aki a megtiszteltetés mellett egy 700 ezer dolláros (vagyis csaknem 200 millió forintos) jutalmat is kapott. Arról, mihez kezd a pénzzel, saját bevallása szerint még nem döntött.

Amikor arról kérdezték, milyen érzés, hogy ő az első nő, aki megkapta ezt a díjat, azt mondta:

Visszanézve nagyon szerencsésnek mondhatom magam. Egy olyan generációhoz tartoztam, ahol a nők rendes munkákat is kaphattak a tudomány világában. (…) A karrierem során mindig is nőnek éreztem magam. Sohasem éreztem úgy, hogy egy vagyok a »srácok« közül.

Az Abel-díjról

A norvég kormány 2001 őszén jelentette be, hogy az Oslói Egyetem matematika-tanszékének javaslatára, Niels Henrik Abel születésének 200. évfordulójára a Nobel-díj mintájára megalapítják a matematikai Abel-díjat. A díjat 2003 óta évente egy nemzetközi bizottság ítéli oda.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top