Aktuális

Odavan a net a diszlexiás diák briliáns verséért

Az olvasási nehézségekkel küzdő iskolás versét tanárnője osztotta meg a Twitteren. Az ötlet nagy népszerűséget hozott a pedagógusnak és névtelen felkaroltjának is.

Diszlexiájáról írt nagy erejű versével vált az internet kedvencévé egy 10 éves brit tanuló. A sikertörténet egy watfordi általános iskolából indult, ahol Jane Broadis a visszafelé olvasva is értelmes verseket tanította a gyerekeknek. A tanárnő meglepetésére az olvasási nehézségekkel küzdő diák egy szellemes és megejtő alkotással állt elé, amely soronként visszafelé olvasva nemcsak hogy ugyanúgy érthető, de a mondanivalója is az ellenkezőjére fordul: önostorozóból bizakodóvá válik.

Diszlexia

Ostoba vagyok.
Senki nem állítaná, hogy 
Jól bánok a szavakkal.
Azért születtem, hogy kiemelkedőt nyújtsak.
Ez nem igaz.
Egy csődtömeg vagyok.
Soha senki nem győz meg róla, hogy
Viszem valamire az életben.

Jane Broadis elmondta: sajnos a diszlexiában szenvedők ritkán kapnak elismerést, dicséretet az iskolában, pedig azt is lehetne erősíteni bennük, hogy gyakran máshogyan gondolkoznak, mint a többiek, és nem a szokott módon közelítik meg a feladatokat. Ezért határozta el, hogy posztolja a verset a Twitteren, és kampányt indít a közösségi médiában, amelynek elsődleges célja, hogy valaki kiadja a művet – ezzel pedig rögtön elindította tanulója írását világhódító útján.

Az akció nagy hatást gyakorolt a tanárnő követőire és a többi twitterezőre. A hasonló problémákkal küzdők hálásak voltak a gesztusért, az ifjú tehetség pedig rengeteg elismerést kapott közel 200 ezer megosztásnál járó művéért. Ahogy az egyik tweetelő írta, ő először szavanként kezdte visszafelé olvasni a szöveget („életben az valaki leszek…”), így nem találta az értelmét, de aztán rájött a megoldásra, amit így nyugtázott: „Ez a gyerek intelligensebb, mint én.”

A diszlexiás költő alkotásával bizonyította, hogy igenis lehet valaki olvasási nehézségekkel is az írott szó mestere. Ki tudja, legközelebb lehet, hogy már egy fordulatos regénnyel lepi meg közönségét?

via

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Profimedia / PhotoAlto A

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top