Aktuális

Red Bull Air Race: balatoni civilek tiltakoznak az új helyszín ellen

Szerintük a zamárdi műrepülőverseny hatalmas zajjal és környezetszennyezéssel jár, és több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz.

Miután Tarlós István főpolgármester nem adta meg az engedélyt, hogy Budapesten rendezzék a 2019-es magyarországi Red Bull Air Race-t, lázas helyszínkeresés kezdődött. Több balatoni város is jelentkezett, végül hivatalosan is bejelentették: Zamárdiban lesz a műrepülőverseny.

Egy civil szervezet azonban tiltakozik a Balaton-parti helyszín ellen. A Népszava azt írja, a Nők a Balatonért Egyesület azzal érvel, hogy a verseny levegő- és vízszennyezéssel jár, ráadásul a Balaton természetes úton nem tud úgy megtisztulni, mint a Duna.

Szerintük nemcsak Zamárdiban, hanem a tó környékén is hatalmas zaj lesz, és nemcsak a verseny ideje alatt, hanem előtte, az edzések alatt is. Mindezek miatt úgy vélik, a zamárdi futam sokkal több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz.

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere elismerte, hogy előzetesen nem egyeztettek a helyiekkel, de szerinte a rendezvény hatalmas reklámot és bevételt jelent.

(Nyitókép: Armin Walcher / Red Bull Content Pool)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top