Aktuális

Észak-Koreától Moszkváig 18 ezer kilométert stoppolt egy magyar fiatal

A 28 éves Mayer Marcinak szenvedélye a stoppolás.

Egy alkalommal több mint 18 ezer kilométert stoppolt Észak-Koreától Moszkváig egy magyar fiatal, Mayer Marci, aki 13 éves kora óta megszállott rajongója ennek az utazási formának – írja a Bors.

A 28 éves srác még gimnazistaként kezdte a stoppolást. Cinkotán élt, Gödöllőre járt iskolába, és úgy spórolta meg az útiköltséget, hogy stoppal jött haza. Hamarosan rájött, hogy így olyan, egészen más háttérrel rendelkező emberekkel beszélgethet, akikkel egyébként sohasem találkozott volna.

Az azóta eltelt 15 évben a fél világot így utazta be. A legextrémebb utazása az volt, amikor 2014 nyarán az észak-koreai Haszantól egészen Moszkváig utazott stoppal. Észak-Koreában egyébként katonai fogdába került, amikor úszva próbált bejutni az országba.

Vannak országok, ahol még mindig nagyon jól megy a stop, főleg keleten, mert ott érdekesek vagyunk, szellemi élmény nekik egy európaival kapcsolatba lépni. Ott öt percnél többet soha nem álltam az úton. Általában színesbe öltözöm, mert a szovjet utódállamokban a nők és a férfiak is többnyire feketében járnak. Egy piros pulóver vagy egy piros kabát jelzés: külföldi vagyok, vegyél fel, és dumáljunk egy jót!

– mesélte a lapnak hobbijáról Marci, aki több nyelven is folyékonyan beszél, és állítása szerint a szabad ég alatt is szívesen alszik. Ma már persze nem egyedül rója az utakat:

Az egyedül stoppolást húszéves koromig kimaxoltam, azóta jobban szeretek valakivel menni, most már a párommal. A sofőrök szemében bizalomgerjesztőbb egy fiú-lány páros az út mentén még akár két lánynál is.

Marci még egy nagy utat tervez a nyárra a párjával, utána azonban, ahogyan ő fogalmazott, egy időre leáll.

Kiemelt képünk illusztráció (iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top