Rövid időn belül két Békés megyei húsüzem működési engedélyét is felfüggesztették a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai – olvasható a hivatal honlapján megjelent közleményben. A márciusi ellenőrzések során súlyos élelmiszerbiztonsági és higiéniai hiányosságokat tártak fel az ellenőrök.
Rozsdás fűrésszel darabolták a sertéseket
Az egyik, pácolt sonkát, zsírt és töltelékárut előállító üzemben nem tartották be a tisztasági előírásokat: a hűtőajtók feketéllettek a kosztól, a padozat repedezett, a folyosó mennyezete pedig penészes volt.
A melegvizes bojlerek nem működtek, és hiányoztak a higiénikus kézmosáshoz, fertőtlenítéshez szükséges vegyszerek, illetve kéztörlők is. Mindez az eszközökön is meglátszott, a sertések hasításához használt fűrész például rozsdás volt – írják.
Az üzemben tárolt húskészítmények közül 5072 kg nem nyomon követhető, illetve lejárt szavatosságú tételt kivontak a forgalomból és megsemmisítettek. A hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem vágási és élelmiszer-előállítási tevékenységét; a hibákat azóta sem tudták kijavítani, így továbbra sem termelhetnek.
Penész, egérürülék és rágcsálótetemek a fűszerraktárban
A másik létesítményben is komoly hiányosságokat találtak a Nébih ellenőrei. A készáruraktár mennyezete penészes, a berendezési tárgyak piszkosak, helyenként rozsdásak voltak. A fűszerraktárban egérürüléket és csapdákat találtak, az egyikben egy még élő, a másikban egy elhullott állattal.
A felhasználásra szánt belet a hulladéktárolóban tartották, amelynek a padlózata is erősen szennyezett volt.
Az ellenőrök 2,6 tonna nem nyomon követhető, lejárt és penészes terméket vontak ki a forgalomból, az állati eredetű élelmiszereket pedig megsemmisítették. Azonnali hatállyal felfüggesztették az üzem működését, amelyet aztán – miután az ismételt helyszíni szemle tanúsága szerint a hibákat kijavították az üzemeltetők – újra engedélyeztek.
A szabálysértési eljárásokat elindították, a két üzem akár milliós nagyságrendű bírságra számíthat.