Letartóztattak egy terhes írónőt Szaúd-Arábiában

nlc | 2019. Április 05.
Folytatódik a kormánykritikus értelmiségiek üldözése az országban. Legutóbb nyolc reformpárti értelmiségit vettek őrizetbe a hatóságok.

Nyolc reformpárti értelmiségit vettek őrizetbe a szaúdi hatóságok, köztük két amerikai-szaúdi kettős állampolgárt, akik közül többen kapcsolatban állnak korábban bebörtönzött nőjogi aktivistákkal – írja az MTI híre alapján az Index.

Képünk illusztráció (Fotó: FAYEZ NURELDINE / AFP)

A letartóztatottak egytől-egyig a Mohammed bin Szalmán koronaherceget bíráló írók és másként gondolkodók közül kerülnek ki, akik átfogó társadalmi reformokat követelnek Szaúd-Arábiában. Az elfogottak nem politizáltak aktívan a közösségi oldalakon, és a külföldi médiának sem nyilatkoztak rendszeresen.

Egy ügyüket ismerő forrás szerint február óta a hatóságok 13 ember ellen rendeltek el utazási tilalmat: a most letartóztatottak mindegyike ebből a körből került ki.

Őrizetbe vettek többek között egy írópárt, Hadidzsa al-Harbit és Thumar al-Marzúkit is. Hadidzsa állapotos, és a nyolc ember közül ő az egyetlen nő.

A letartóztatottak közül ketten amerikai-szaúdi kettős állampolgárok: Badr al-Ibrahim író és orvos, valamint Salah al-Haidar, egy neves nőjogi aktivista fia.

Egy harmadik amerikai-szaúdi kettős állampolgár, Walid al-Fitaihi 2017 óta börtönben ül a királyságban. Őt a koronaherceg parancsára egy állítólagos korrupcióellenes művelet keretében vették őrizetbe több mint száz üzletemberrel, herceggel és tisztségviselővel együtt. Al-Fitaihi orvosként dolgozott az Egyesült Államokban, de 2006-ban visszatért szülőhazájába, ahol kórházat alapított.

Szaúd-Arábiában az elmúlt években közel egy tucat nőjogi aktivistát állítottak bíróság elé, akik azért harcoltak, hogy a nők is vezethessenek gépjárművet, és ne kelljen férfi rokonuk beleegyezése ahhoz, hogy tanulhassanak, megházasodhassanak vagy külföldre utazhassanak. A bebörtönzött nők visszaélésekről és kínzásokról számoltak be: a kihallgatások során állítólag zaklatták, megbotozták, nemi erőszakkal és halállal fenyegették őket, valamint a vízbefojtással fenyegető kínzásnak, az úgynevezett waterboardingnak is alávetették őket. Március végén ugyanakkor feltételesen szabadon engedtek három nőjogi aktivistát, akik legalább egy éve ültek már börtönben.

Exit mobile version