Aktuális

Hamarosan csillagvirágok borítják el Babócsát

Április-májusban nyílik hazánk egyetlen őshonos, védett nárcisza.
nárcisz babócsa duna-dráva nemzeti park

A Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó Babócsán csillagos nárciszok virágzanak április-májusban. Méghozzá addig, ameddig csak a szem ellát – írja a Sokszínű Vidék. A növény hazánk egyetlen őshonos, védett nárcisza, amit faluhelyen a mai napig is csillagvirágnak neveznek.

A Babócsai Basakert egyik legnagyobb nevezetessége az itt lévő nárciszmező, amelynek látványa április-május táján különleges élményt nyújt. A hagyomány szerint a gyönyörű nárciszok jelenléte a török időkből származik: a babócsai várat ostromló török pasa egyik felesége ültette ezeket a növényeket.

A terület jellegzetességét adó csillagos nárcisz mellett, védett növényként, a szártalan kankalin is előfordul itt, valamint jellemző növénytársulása a franciaperjés kaszálórét. Elsősorban botanikai és kultúrtörténeti szempontból jelentős a kert kis kiterjedésű védett területe, így állatvilága csak a környéken előforduló és ehhez az élőhelyhez kötődő fajokkal jellemezhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top