Aktuális

Nem könnyű túladagolni a D-vitamint – van, akinek mégis sikerül

Időnként át kell beszélni olyan banálisnak vélt babagondozási tudnivalókat, mint a D-vitamin adása. Mert kiderül, nem is annyira egyértelmű legtöbbünk számára például az, hogyan kell egészségesen adagolni a fontos étrend-kiegészítőt.

A pontos körülmények (ki, hol, mikor, milyen következményekkel) részletezése nélkül nemrég az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közleményt adott ki arról, hogy túladagolták a D-vitamint csecsemőknek: a babák veszélyesen nagyobb dózist kaptak a tápszerből (8-16-szoros adagot). Mint írják, ennek oka az lehetett, hogy a szülők félreértették a pumpás szer adagolási instrukcióit: egy csepp helyet egy pumpás cseppentőnyi vitamint adtak be.

Azt nem tudjuk, milyen következményekkel járt a kórházba szállított babák egészségére nézve a túladagolás, mindenesetre nem árt tisztázni néhány tudnivalót a fontos vitamin bevitelével kapcsolatban. Emlékszem, amikor hazavittem a gyereket a kórházból, azzal voltam elfoglalva, hogy egyáltalán szoptatni tudjam. Persze, adtam a D-vitamin cseppeket, a védőnőm javaslatára a mellemre cseppentve. Aztán egy (egyébként nagyon tapasztalt és jó hírű) gyerekorvos azt javasolta, hogy adjam heti kétszer három-négy cseppre osztva, kanálban. És ha jól számolom, az már 1500-2000 NE egyszerre, a hivatalos ajánlás szerint az 1000 NE-t nem szabad túllépni. Szóval nem feltétlenül egyezik az orvosok véleménye, habár a mi sztorink már több mint tíz éves.   

Megkérdeztünk néhány kismamát, és kiderült, még ma is dívik a mellre cseppentős megoldás. „Amikor az első lányomat szültem, négy éve, a napi egy cseppentést mondták, úgy, hogy cseppentsem a mellemre szoptatás közben, ő meg lenyalja onnan. Most, fél éve, a másodiknál már nem is mondtak semmit, gondolták, tudok mindent” – mondja Noémi, két kislány anyukája, akinek a védőnője adott tanácsot. „Nemrég rájöttem, hogy nem is csináltam jól, mert egy, gyerekorvosok és dietetikus szakemberek által lektorált, hozzátáplálási könyvben olvastam, hogy mivel zsírban oldódik, jobb, ha egy kiskanálnyi anyatejbe cseppentve juttatjuk be. Persze macerásabb, de a gyerekem egészsége megér ennyit. Most már tízórainál, joghurtba cseppentve kiskanálban adom, megszoktuk. Ha kimarad néha a tízórai, akkor a D-vitamin is, de ez ritkán fordul elő.”

Mielőtt belefulladunk (Profimedia)

Beszüntették a pumpás kiszerelést

A készítmények adagolási útmutatója általában elég egyértelmű. Ennek ellenére előfordulhat, hogy van szülő, aki jelenleg is túladagolja gyermeke számára a korábban megvásárolt, pumpás cseppentővel ellátott tápszert.

A D-vitamin cseppek (Vigantol) adagolási útmutatóján ez áll: „Tartsa a készítményt tartalmazó üveget fejjel lefelé, függőleges helyzetben. Eltelhet egy kis idő az első csepp megjelenéséig. Csecsemőknek és kisgyermekeknek egy kanál tejben vagy ételben adjuk. Amennyiben a cseppeket cumisüvegbe vagy kanállal adott ételbe keverjük, figyeljünk a teljes elfogyasztásra, különben nem jut be a kívánt mennyiségű hatóanyag. A Vigantol cseppek adagjának megállapításakor figyelembe kell venni a csecsemő által elfogyasztott ételben található D-vitamin mennyiségét is.”

Az OÉGYI azt is közölte, hogy a pumpás cseppentős kiszerelés forgalmazását 2018 decemberében megszüntették, és egy cseppentő feltéttel ellátott terméket hoztak forgalomba. Nyilván a hasonló félreértések elkerülése érdekében. „Még nem találkoztam semmilyen problémával a D-vitamin cseppekkel kapcsolatban, túladagolásról sem hallottam. Egyébként nálunk sem kapható már a pumpás D-vitamin, csak a cseppentő feltétes fejjel felszerelt verzió, két márka termékei” – mondta el egy budapesti gyógyszerész. „Egyébként rá szoktuk írni a dobozra az adagolást, de a kismamák úgyis a védőnőjükkel vagy a gyerekorvossal egyeztetnek. Ismerik a termékeket.”

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet felhívja a lakosság figyelmét, hogy pontosan tartsa be az adott termék használati útmutatójában részletezett utasításokat, különös tekintettel arra, hogy a csecsemők és kisgyermekek esetében a túladagolás veszélye fokozott. Túladagolás, illetve annak gyanúja esetén azonnali orvosi segítséget kell kérni, és lehet, hogy a kórházat sem ússzuk meg.

Megy a pánikkeltés?

„Ha véletlenül többet adunk be, akkor arányos ideig csökkenteni kell a napi bevitelt. Egyébként még nem találkoztam D-vitamin túladagolással a praxisomban” – mondta dr. Sándor György, csecsemő- és gyermekgyógyász. Az általa javasolt profilaxis (angolkór, rachitis megelőzésére szánt adag): 400 nemzetközi egység/nap egyéves korig. „A D-vitamin hiányának lehetséges következményei (fogékonyság megbetegedésekre, gyakoribb allergiás betegségek, azok tünetei rosszabbodnak) miatt a pótlás javasolt azután is, hogy a baba elmúlt egyéves, ilyenkor 1000 NE/hétköznap (5 nap/hét) a szükséges mennyiség. A csecsemőknek a csepp ajánlott. Ha tápszerrel vagy multivitaminnal viszi be valaki, akkor ellenőrizni kell, hogy az ajánlott napi mennyiség meglegyen.”

Dr. Novák Hunor is foglalkozott nemrég D-vitamin túladagolással egy, a közösségi oldalakon keringő álhír kapcsán. Az terjedt el ugyanis, hogy „egy egész pipettányi adagot adtak be csecsemőknek, gyógyszertári instrukciókra hivatkozva, a túladagolás pedig májkárosodást okozott”. A pánikkeltő posztra reagált a SOTE egyik szakorvosa is: egyrészt kérte, hogy valótlan információkat ne terjesszenek, másrészt nyomatékosította, hogy gyógyszerészek egészen biztosan nem adnak ki ilyen téves adagolási utasításokat, ráadásul májkárosodási esetről sem tudnak. A szakember szerint egyébként sokkal nagyobb a szülői félreértés esélye, le is ír jó néhány bakit.

Beadta egy hét alatt a féléves adagot

„A zsírban oldódó (A, D, E, K) vitaminok túladagolhatók, hiszen szervezetünk elraktározza őket” – hangsúlyozza Kuruczné J. Linda védőnő. Az ő körzetében, egy Komárom-Esztergom megyei kisvárosban a gyerekorvos napi két cseppet javasol az egészséges babáknak a D-vitaminból, ami teljes felszívódás esetén 1000 nemzetközi egység. Ha elmarad, nem pótoljuk egyszerre a többszörösét – szól az utasítás náluk. „Egyszer találkoztam olyan esettel, hogy egy anyuka a K-vitamint adagolta túl. Beadta egy hét alatt a több havi adagot. A gyerek ugyan nem mutatott tüneteket, de egy hétig megfigyelés alatt volt. Súlyos szívritmus-zavart is okozhatott volna a túladagolás.” A védőnő szerint nagy felelősség a vitaminok, tápszerek adagolása. Ezért is kell kijárniuk az újszülöttekhez hetente egyszer hathetes korukig: csak így tudnak mindent ellenőrizni. A szakember azt is elmondta, olyanról már többször hallott, hogy a nagyobb, két-hároméves kisgyermek kezébe került a vitaminos üvegcse, aki kihörpintette az üveg tartalmát. Ilyenkor sajnos csak a gyomormosás marad…

Dr. Novák Hunor szerint a D-vitamin elég nehezen túladagolható, nagy mennyiségeket kell tartósan beadni ahhoz, hogy problémát okozzon. Csak összehasonlításképp: évtizedekkel ezelőtt injekcióban, havi egyszer 200-400 ezer NE D-vitamint adtak a gyermekeknek. Csecsemőknél napi 1.000 (-2.000) NE D-vitamin tartós bevitelét tartják a biztonságos felső határnak (de ez is úgy értendő, hogy tartósan, hónapokon át szedve. Ha pedig D-vitamin-hiányos és indokolt, ennél többre is szükség lehet).

Sem eltúlozni, sem elfelejteni nem egészséges

Túladagolás esetén magas vizelet-kalcium, vesekő (ezek különösen krónikusan károsíthatják a vesét), nefrokalcinózis jelentkezhet  a túladagolás következtében. Súlyosabb esetekben zavartság, hányás, izomgyengeség.

Lukasz Rebeka, a Kiskanál Kommandó dietetikusa sok félreinformált anyával, apával találkozik. „Szinte minden szülő, akivel konzultálok, meglepődik, mikor azt mondom: a D-vitamint (is) túl lehet adagolni (bár nem könnyű). A legtöbben azt gondolják, ez nem árthat. Megnyomják a pipettát vagy megdöntik az üveget számolás nélkül. Hiszen vény nélkül megkapja a gyógyszertárban, és mindenhol a D-vitamin előnyös tulajdonságairól írnak. Szerintem a szakemberek nem mindig tudnak a szülő fejével gondolkodni: nekik egyértelmű a kockázat.”

Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy a D-vitamin hiánya a csontképzés zavarát, a csontállomány elégtelen kialakulását eredményezi, ezért alkalmazását nem szabad elhagyni – nyilván egyik véglet sem jó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top