nlc.hu
Aktuális

A covid és az ópiátjárvány

Berobbantotta a Covid az amerikai ópiátjárványt

Az áldozatok többsége nő, és már egyáltalán nem igaz, hogy főleg a szegényeket érinti.

Sajnos folytatódik a túladagolások okozta halálok történelmi növekedése az Egyesült Államokban.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (US Centers for Disease Control and Prevention) felmérése azt mutatja, hogy 106 854 ember halt meg drogtúladagolásban a 2021 novemberét megelőző 12 hónapos időszakban. Ez azt jelenti, hogy az éves kábítószer okozta elhalálozások megduplázódtak az elmúlt 6 évben, és csak az elmúlt egy évben 16 százalékkal növekedtek.

Az elhunytak boncolása kimutatta, hogy az esetek több mint kétharmadában szintetikus ópiátok, köztük a legpotensebb szer, a fentanil volt a túladagolás okozója. Érdekesség ugyanakkor, hogy a szintén ópiumszármazék, heroin okozta halálok csökkentek, míg a már említett szintetikus szerek és pszichostimulánsok (mint amfetaminok, kokain, dizájnerdrogok, stb) általi halál növekedett az elmúlt két évben. A túladagolások harmada 5 államban történt: Kaliforniában, Floridában, Pennsylvániában, Ohióban és Texasban.

Ami közös a halálokban, az a fentanil jelenléte, egy olyan szintetikus szeré, amivel felütnek különböző kábítószereket, legyen az kokain, metamfetamin, vagy akár illegálisan szerzett, vényköteles, opioid fájdalomcsillapító. Utóbbi pedig még szélesebb kört érint, sokkal több függő halhat meg akár egy szem, kontaminált tablettától is.

Míg korábban a tinédzserek bár függőké váltak, kisebb eséllyel adagolták túl magukat, egy friss tanulmány szerint 2020-ban a (véletlen) túladagolás okozta halál az ő körükben is megnőtt. A szakértők úgy vélik, ennek a fent említett, fentanillal felütés az oka.

Nagyon szomorú adatok ezek, főleg ha azt nézzük, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt 20 évben már járvánnyá duzzadt a függés, és a helyzet nemhogy javulna, egyre romlik.

Ennek megértéséhez vissza kell mennünk az időben, akkorra, amikor megengedték a Purdue Pharma gyógyszergyártó cégnek, hogy nem létező adatok alapján, országos reklámokban hirdesse új, potens fájdalomcsillapítóját, illetve orvosokat győzzön meg arról, hogy teljesen biztonságosan, hosszú időn át szedhető.

kábítószer kábítószerfüggő ópiát túladagolás

Tüntetők egy csoportja a washingtoni igazságügyi minisztériumnál követeli Merrick Garland főügyészt és Lisa Monaco AG-helyettest, hogy emeljenek vádat a Sackler család tagjai ellen. Sackler cége, a Purdue Pharma 2020 októberében bűnösnek vallotta magát az OxyContin gyógyszer forgalmazásával kapcsolatos halálesetekben, de csak megközelítőleg 8,3 milliárd dollár pénzbüntetéssel sújtották (Fotó: Michael Nigro/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

A krízis a kilencvenes években kezdődött, Nyugat-Virginiából és Új-Mexikóból indult. Ezekben az államokban a lakosság igen jelentős része kétkezi munkát végzett, a földeken vagy bányákban dolgozott.

A kemény, fizikai megterhelés pedig óhatatlanul testi fájdalmakkal járt, amikre az orvosok egyre erősebb, vényköteles gyógyszereket írtak fel. Amikor megjelent a már fent említett, sokat reklámozott OxyContin és Vicodin, az orvosok is azt hitték, megütötték a főnyereményt: nagyon erős narkotikum, ami segít a páciensnek, és még nekik is kedvező feltételeket biztosít, abban az esetben, ha felírják.

A Purdue Pharma marketingkampánya a kilencvenes évekre országos szintű lett, úton-útfélen lehetett hallani, látni, hogy a gyakori ópiát használatnak semmiféle káros következménye nincs, maximálisan biztonságos.

Csakhogy van. Függőséget okoz.

Az ópium évezredek óta használatos nyugtató, fájdalomcsillapító, görcsoldó szer, ami a mák éretlen terméséből származik és sokféle alkaloidot, másodlagos anyagcsereterméket tartalmaz. A 17. század végéig szinte minden fájdalomcsillapító készítményben szerepelt. Egy évszázaddal később azonban már felismerték, hogy tartós használata testi-lelki összeomláshoz vezet.

És mi történt? Mivel egyre többet írtak fel belőle, egyre többen használták, a gyógyszerek ára magasabb lett, ami óhatatlanul egy olcsóbb verzió megjelenéséhez vezette a függőket, az utcai alternatívához, a heroinhoz.

A 2010-es évekre pedig egy új, szintetikus ópiát termék is bekerült a piacra, ez a már szintén említett fentanil.

Hogy érzékeltessük, mennyire veszélyes szerről van szó, a fentanil az, amit kórházban, általános altatásban vagy az anesztézia részeként használnak. 

A viszonylag olcsón beszerezhető szert a terjesztők hozzákeverték a heroinhoz vagy utcán árusított OxyContinhoz (hogy növeljék annak hatását, hogy legközelebb is hozzájuk forduljanak cuccért) úgy, hogy a vevőknek fogalmuk sem volt róla. A túladagolásos esetek így rohamos növekedésnek indultak, mivel a fentanil hatása 50-szer erősebb a heroinénál.

kábítószer kábítószerfüggő ópiát túladagolás

Az OxyContin nevű opiát áldozatinak emléktáblái, a New York-i bíróság előtt, a Purdue Pharma büntetőtárgyalásának napján, 2021. aug. 9-én (Fotó: Andrew Lichtenstein/Corbis via Getty Images)

Ha pedig azt gondolnánk, hogy a függők olyanok, mint a filmekben látott, rossz családból származó utcagyerekek, nagyot tévedünk. A járvány legalább annyira érinti már a közép- és felsőosztályt, mint a szegényebb rétegeket. Sőt, egy 2019-es felmérés szerint az ópiáthasználat áldozatai között is kiemelt helyen állnak a nők. Már 2014-ben is több nő szorult kórházi kezelésre, mint férfi. 1999 és 2016 között a túladagolások száma a nők körében 507 százalékkal nőtt (a férfiak között is magas volt a szám, 321 százalék). Ennek oka az is, hogy egy 2017-ben készült amerikai felmérés szerint az ópiátfüggő nők 85 százaléka más szertől is függ, mint a benzodiazepin tartalmú szerek (vagyis nyugtatók, azaz a Xanax, vagy Frontin és Rivotril) és az alkohol. Az ópiátoknak az ezekkel a szerekkel történő keverése hamarabb vezet túladagoláshoz és sajnos halálhoz is.

A Covid-járvány okozta anyagi és egészségi bizonytalanság, bezártság, emberi interakció és érintés hiánya tovább rontott az amúgy is súlyos mentális egészségügyi helyzeten. Ahogy a Michigani Egyetem egyik professzora, Rebecca L. Haffajee írta kollégáival együtt egy 2020-as cikkben, számos függő elesett a pszichológiai és gyógyszeres segítségtől is ez idő alatt. A metadon-kúra, ami az egyik leszoktató módszer például szigorú szabályokhoz kötött. A páciens jó esetben nem kaphatja meg egyszerre a havi adagját, hanem naponta be kell mennie érte az adott egészségügyi szolgáltatóba. Ezt a Covid miatt kénytelenek voltak felülírni és átadni a betegeknek többet egyszerre, ami szintén túladagolásokhoz vezethet, és vezetett is.

A Covid által legrosszabbul érintett afroamerikai és indián lakosság körében pedig meredeken emelkedett a túladagolások száma is. Rosszabb anyagi és szociális helyzetük miatt nemcsak rosszabb egészségbiztosítással rendelkeztek, de többen vesztették el ez idő alatt a munkájukat, ami miatt mentális egészségük is megromlott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top