Aktuális

Notre-dame-i tűz: eléghetett a kereszt darabja, amelyen Jézust megfeszítették

A Notre-Dame-ban őrzött kegytárgyak nagy része megmenekült a tűztől, de nem minden. Az oltásban tűzoltórobot is segített.

A Notre-Dame tetőszerkezetének kétharmadát elpusztította a hétfő esti tűz, amely veszélyeztette az épületben őrzött keresztény kegytárgyak és műalkotások hatalmas gyűjteményét is. Nem tudni például, milyen állapotban van a kereszt darabja, amelyen a katolikus egyház szerint Jézust megfeszítették. A XIV. században készült Madonna és gyermeke című szobor, a Nicolas Couscou által jegyzett Szent Dénes-szobor, valamint a XVII. században készült, Aquinói Szent Tamást ábrázoló portré helyzete is kérdéses – írja a Guardian cikke nyomán a Magyar Narancs.

PARIS, FRANCE – APRIL 15, 2019: Notre-Dame de Paris, a Catholic cathedral founded in the 11th century, has caught fire. Best quality available. Stoyan Vassev/TASS (Photo by Stoyan VassevTASS via Getty Images)

Néhány másik, a XVII-XVIII. században készült festmény túl nagy volt ahhoz, hogy kivigyék a székesegyházból, ezért azokat nem sikerült megmenteni. 

Ugyanakkor biztosan megmenekült a Notre-Dame kincstára, amely többek között egy híres töviskoronát és IX. Lajos király tunikáját tartalmazza. A templom nagyorgonája is átvészelte a tüzet, igaz, azt nem lehet tudni, hogy játszani lehet-e még rajta, a hő hatására ugyanis károsodhatott a hangszer.

Fotó: PATRICK KOVARIK / AFP

Tűzoltórobot is részt vett a mentésben

A Colossus névre hallgató tűzoltórobot is részt vett hétfő este a mentési munkálatokban – írja az Index. A francia gyártmányú robot a tűzoltás mellett fel tud menni a lépcsőkön, 360 fokban forog, képeket készít, sőt rá is tud zoomolni bizonyos területekre.

A robottűzoltót olyan helyeken is be lehet vetni, amelyek nem biztonságosak az emberek számára. Használata abban is segít, hogy a tűzoltók az életük kockáztatása nélkül tudjanak meggyőződni arról, mire számítsanak, ha bemennek egy égő épületbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top