Aktuális

Két hónapja ígérték meg, de sehol sem tart a kórházi ágyak beszerzése

Megkezdték a kísérők által használható ágyak beszerzésének előkészítését.

Március 2-án ígérte meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), hogy soron kívül igyekszik megoldani a beteg gyerekeiket kísérő szülők kórházi elhelyezésének problémáját. Azt is megígérték, hogy még márciusban elindítják az „anyukaágyak” beszerzését. Mivel az ügyben ennek ellenére nem történt semmi, húsvét előtt a hvg.hu rákérdezett, mi a helyzet az ágyakkal. Azt a választ kapták, hogy az ÁEEK „megkezdte a szülői ágyak beszerzésének előkészítését” (ekkor sem a többször is megkeresett ÁEEK válaszolt a lapnak, hanem az Emberi Erőforrás Minisztérium).

A kísérők hiányzó ágyainak problémája tavaly kapott nagyobb figyelmet, mikor egy kétgyerekes sárbogárdi apa, Orosvári Zsolt elindította az Ágyat az anyukáknak kezdeményezést, amelynek keretében civilek összecsukható ágyakat adományoztak a kórházaknak. Az adományokat több kórház is megköszönte, és a mai napig használja, más intézmények viszont – mint a Heim Pál Gyermekkórház vagy a Debreceni Gyerekklinika – nem engedte használni az ágyakat. Így a gyerekeikkel éjszakázó szülők ezeken a helyeken a földön vagy az éjszakánként 4500 forintért bérelhető matracon alhatnak.

Az Emmi hvg.hu-nak küldött válaszából az is kiderül, hogy a 29 intézménybe szánt 158 fotelágy, 182 összecsukható ágy és 46 fix kórtermi ágy összesen 45 millió forintba kerül majd, ami ágyanként közel 117 ezer forintot jelent. Az Orosvári Zsolték által egészségügyi szakemberekkel közösen kiválasztott ágyak 12 ezer forintba kerülnek a legnagyobb hazai sportáruházlánc üzleteiben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top