Aktuális

Kukacok voltak a kerepesi iskolások levesében – frissítve

Csontkukacok kerültek a lebbencslevesbe. A szülők felháborodtak, a hivatal vizsgálja, mi történhetett.

Valami nagyon nem volt rendben a gyerekek keddi ebédjével a kerepesi Széchenyi István Általános Iskolában. Az intézmény Facebook-oldalán csak annyit írtak:

az ebéddel kapcsolatosan felmerült problémák miatt az iskola vezetősége megtette a szükséges lépéseket, és a polgármesteri hivatallal közösen igyekszünk minél hamarabb megoldást találni.

A szülői kommentekben azonban konkrétan megnevezik a problémát: csontkukacok voltak a levesben.

Az Index azt írja, Franka Tibor kerepesi polgármester elismerte, hogy a lebbencslevesben valóban 3-4 esetben találtak kukacot, amiről a Hungast Vitál képviselője később a helyszínen is meggyőződött.

A polgármester szerint jogos a felháborodás, ám szerinte a kukacok nem az iskolában kerültek a levesbe, mivel ott csak kiszedik a tányérba az ételt.

A Népegészségügyi Hivatal vizsgálja, pontosan mi történt az ebéddel, és hogyan kerülhettek a levesbe a kukacok. Közben a napokban zárul az iskolai étkeztetésre zárult pályázat, így júniusban már a nyertes végezheti a szolgáltatást.

A Hungast Vital Kft. közleményével frissítve

A Hungast Vital Kft. a kerepesi, önkormányzati fenntartású tálalókonyhán az ételbe került rovarlárva kapcsán rendőrségi feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen idegenkezűség tárgyában, valamint a hatóság félrevezetése és rágalmazás tárgyában.
Mint ismeretes, nem a társaságunk a felelős a kerepesi tálalókonyhán történtekért:
A kerepesi polgármester, Franka Tibor közleményében megjelent téves információkkal ellentétben nem a közétkeztetést végző cég felelős az iskolai menzán a levesben talált rovarlárva ügyében. A tálalókonyha, ahol az eset történt önkormányzati üzemeltetésű. Az ott tapasztalható és fényképekkel dokumentált élelmiszerbiztonsági szempontból rendkívül aggályos állapotokért az önkormányzat felelős. Az ételt szolgáltató Hungast Vital Kft. csak kiszállítja az ételsorokat, amelyeket ezen a napon is az ételkísérő jegyen dokumentált módon átadás-átvételi jegyzőkönyvvel kézbesítette a légmentesen lezárt badellákban, 63’C feletti hőmérsékleten, az előírásoknak megfelelően. Az ezt a területet ellátó főzőkonyháról azon a napon többezer adag leves került kiszállításra, és egyetlen másik helyen sem találtak semmilyen idegen anyagot benne. A mai napon a hatósági vizsgálatok során, valamint az eltett ételminta alapján is bebizonyosodott, nem a főzőkonyhán került bele a lovarlárva az ételbe. Az utólagos megkérdezések alapján a fogyasztói elégedettség 100%-os volt az aznapi menü vonatkozásában. Nem kérdés az sem, hogy főzés után nem maradhatna ép, egész egy ilyen rovarlárva, amelyet a kerepesi iskola tálalókonyháján találtak, és amely fajtának nyilvánvalóannem tápláléka, sem fejlődő közege a forró menzaétel, sem pedig a lebbencsleves alapanyagai. Ez is azt erősíti, hogy az étel kiszállítása után került bele az ételbe. Fontos megjegyezni, hogy a főzőkonyhán az előírásokon túl annak ellenére is végeznek rendszeresen rovarirtást, hogy nem észleltek kártevőket egyáltalán ebben az egységben. Szintén tény, hogy amíg a főzőkonyha, ahonnan az étel kifogástalan állapotban került kiszállításra a NÉBIH Minőségvezérelt Közétkeztetés Programja keretein belül 89%-os, azaz az országos átlagot jóval meghaladó jó minősítést kapott, addig a kerepesi Széchenyi István Általános Iskola, önkormányzati üzemeltetésű tálalókonyhája gyenge, elmarasztaló eredménnyel abszolválta ugyanezen vizsgálatot, ami azonban az azt fenntartó önkormányzat felelőssége.

(Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top