Aktuális

Elismerte a BKV, hogy nem szellőznek jól az orosz metrók

A járművek szellőztetésének megoldására ezért most közbeszerzést ír ki a közlekedési vállalat.

Testvérlapunk, a 24.hu számolt be róla, hogy a BKV közbeszerzési felhívást tett közzé az orosz metrószerelvények szellőzésének átalakítására. A megoldást a meglévő ventillátorok teljesítményének fokozása jelentheti. Ahogy a fejlesztési specifikációban írják: „a megújult járműállomány eddigi üzemeltetése során szerzett tapasztalatok alapján a kényszerszellőzés (…) kevéssé bizonyult hatékonynak a nyári hőségben”.

A felpörgetett ventillátorok extra zajterhelést jelentenek, különösen akkor, amikor a szerelvények az állomásokon állnak, a rendszert ezért úgy tervezik átalakítani, hogy a megállókban csökkenjen a szellőző berendezések fordulatszáma.

Az orosz metrószerelvények szellőzését utólag kell megoldani (Fotó: iStockphoto)

A BKV a metró egyik kocsiján már sikeresen tesztelte a prototípust, a közbeszerzés nyertesének ezt a rendszert kell majd tartós üzemre átterveznie és 1299 darabban legyártani. A beszerelést a BKV végzi majd.

A Metróért Egyesület Facebook-oldalán közzétett állásfoglalása szerint a szerelvények szellőzése hibás konstrukcióval lett megoldva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top