Aktuális

Műanyagot találtak két elpusztult bálna gyomrában az olasz partoknál

Stromboli és Favignana sziget közelében egy-egy, Szicíliánál pedig három elpusztult ámbráscet tetemét sodorta partra a víz.

A napokban az olaszországi Stromboli szigetének közelében egy hat méter hosszú ámbráscet tetemét mosta partra a víz – írja a hvg.hu, ám mint a tudósításból kiderül, nem ez az egyetlen bálnatetem a partoknál. Mint kiderült, a Greenpeace másik négy ámbráscet tetemét is megtalálta: egyiket Favignana-sziget közelében, hármat pedig Szicíliánál.

bálna környezetszennyezés műanyag

Kép forrása: Greenpeace

Az állatorvosok azóta már megvizsgálták a kihalófélben lévő bálnafaj elpusztult példányait: három tetemből kettő emésztőrendszerében műanyagot találtak. Csak a részletes boncolás fogja kideríteni, hogy a műanyagszemét okozta-e a halálukat.

Azt, hogy a tengerekbe kerülő műanyag milyen súlyos probléma, jól mutatja, hogy egy még márciusban partra vetődött, elpusztult ámbráscet gyomrában összesen 22 (!) kiló műanyagot találtak, ami a vemhes állat gyomrának kétharmadát foglalta el. A szemét között akadt kábelburkolat, összegabalyodott halászháló, műanyag tányér, bevásárlószatyor, sőt egy mosóporos zacskó is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top