Aktuális

Világszerte időjárási katasztrófákat hozott minden idők második legforróbb áprilisa

Iránban és a Közel-Keleten árvizek, Oroszországban, Svédországban és Nagy-Britanniában erdőtüzek, Mozambikban ciklonok pusztítottak. Nálunk a szárazság okozott komoly gondokat.

Az idei volt minden idők második legmelegebb áprilisa globálisan – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Copernicus Climate Change Service (az Európai Unió Föld-megfigyelő szervezete – a szerk.) oldalán megjelent értékelőre hivatkozva.

Fotó: Unsplash

A jelentés szerint a Föld legnagyobb részén átlag feletti hőmérsékleteket mértek. Az április világszerte súlyos természeti katasztrófákat hozott: Iránban és a Közel-Keleten árvizek, Oroszország Bajkálon túli régióiban, Svédországban és Nagy-Britanniában erdőtüzek pusztítottak.

Mozambikot két hónap alatt két súlyos ciklon is sújtotta, több százan meghaltak, és közel 250 ezer ember vesztette el az otthonát. A szárazföldi jég olvadása és az óceán hőtágulása a tenger szintjének folyamatos emelkedéséhez vezetett, ami veszélyeztette a part menti közösségeket.

Szibéria délkeleti területei, valamint Közép- és Kelet-Európa az átlagosnál szárazabb volt, nálunk a szokatlan aszály okozott komoly gondokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top