Aktuális

Hiába dolgozzák halálra magukat az orvosok, nem garantálható a biztonságos betegellátás

A Magyar Orvosi Kamara szerint már a rengeteg túlóra és a munkajogi szabályok „rendszeres és sorozatos megsértése” sem elég ahhoz, hogy rendesen el tudják látni a betegeket.

A hétvégén ülésezett a Magyar Orvosi Kamara Területi Szervezetének Tanácsa, amely egyhangúlag elfogadott határozatában azt írta, hogy „a biztonságos betegellátás már az önként vállalt túlmunka maximális kiaknázásával, a munkajogi szabályok rendszeres és sorozatos megsértésével sem biztosítható” – írja a HVG.hu.

orvos, kórház

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

A testület úgy fogalmazott: hiába tárgyaltak állami vezetőkkel, a kormány nem döntött az egészségügy sorsáról, hiányzik a kiszámíthatóság, a tervezhető jövőkép.

A kamara szerint továbbra is túl alacsony a bérezés. „A szakorvosi nettó órabér 1800-2300 forint, a szakdolgozói nettó bér 750-1050 forint” – sorolták, hozzátéve, hogy az alapellátás jogi és financiális elhanyagoltsága, valamint a közellátó fogorvosok szégyenletesen alacsony javadalmazása rohamosan súlyosbodó népegészségügyi kockázatot jelent. A szervezet szerint mindez komoly gond, hiszen a szakma nem kap érdemi segítséget a hálapénzrendszer megszüntetéséhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top