Aktuális

TV2: Nem figyelmeztette a szállodahajó kapitánya a Hableányt

Egy harmadik kapitány szerint a Viking részéről csak az ütközés után jött rádióüzenet.

Az előzés előtt nem kommunikált a Hableánnyal a Viking Sigyn szállodahajó kapitánya. Erről beszélt a TV2-nek egy másik, a közelben szolgálatot teljesítő hajóskapitány. Tolnay Zoltán hajóskapitány elmondta, hogy kötelességük szerint folyamatosan figyelik a rádiót, de szerinte a baleset előtt a szállodahajó ukrán kapitánya biztos, hogy nem használta azt.

A roncsfeltáró munkálatokat végző búvárok egyike nyújtja ki kezét a vízből az őt kihúzni készülő társai felé a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 31-én (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Tolnay elmondta, a hajórádiókon több frekvencia is be van állítva, de előzési szándékról, figyelmeztetésről vagy vészjelzésről nem hallottak semmit a rádióban. Azt állítja, a Viking kapitánya csak az után jelentkezett, hogy maga alá gyűrte a Hableányt.

Ráadásul ekkor nem értették, mit akar, mert egy mondaton belül angol, német és orosz szavakat is használt.

Tolnay egy magyar hajóközleményből tudta megállapítani, hogy katasztrófa történt. 

A május 29-én este történt hajóbaleset után hét holttestet találtak, 21 ember eltűnt, a katasztrófát hét ember élte túl. A Viking kapitányát, a 64 éves, odesszai Jurij C.-t szombaton egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezték. A kapitány ártatlannak vallja magát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top