Aktuális

Szamurájdarázs ölheti meg az összes poloskát

Nem elég, hogy küzdünk a régi ellenségeinkkel, mint a legyek, a szúnyogok, a kullancsok vagy a levéltetvek, egyre több, messzi földről betelepült, kellemetlen kártevő is megkeseríti a mindennapjainkat.

A poloskáknak egész szép kis arzenálja települt az országba néhány év alatt: a zöld vándorpoloska és a levéllábú poloska mellett a márványos poloska is új otthonra talált nálunk. És persze az is elég bosszantó, amikor a városi lakásunkban a függönybe gabalyodik, és kellemetlen bűze elárasztja a lakást, mi meg undorodunk attól, hogy megfogjuk és lehúzzuk a vécén, viszont igazi és jelentős károkat leginkább a kiskertekben okoznak a bevándorló rovarok. Rengeteg munka vész kárba, amikor például kiszívják a gondosan táplálgatott, nevelgetett paradicsom levét.

A poloska nem válogatós a tápnövények tekintetében, ezért kellemetlen új kártevővel állunk szemben – tájékoztat Márkosy Gábor növényvédő szakember és méhész. – A márványos poloska egyébként Japánban, Koreában, Kelet-Kínában honos, nálunk 2013-ban fedezték fel Budán, onnan terjedt tovább, tavaly már több, fővárosi kerületben megtelepedett, és az idén biztos telelés után ismét szaporodott. A jól repülő poloskák gyorsan terjednek, széllel és járművekkel igen nagy távolságokra is eljutnak. A nyitott ablakú személygépkocsikba szívesen behúzódnak, ez is segíti a gyors terjedésüket.”

Így néz ki a megmentőnk (Fotó: cosmosmagasine.com)

Az Egyesült Államokban már jelen van a poloskák természetes ellensége is – számolt be korábban a magyarmezőgazdaság.hu. Az említett faj a szamurájdarázs, amely a tudósok szerint spontán jelent meg, megelőzve a mesterséges betelepítést. Ugyanakkor elég bizonytalannak tűnik, hogy itthon mikorra várható, hiszen a tengerentúlra majdnem húsz évvel korábban érkezett meg maga a poloska is. Addig is lehet próbálkozni különféle növényvédő módszerekkel, kinek mi a szimpatikus: bio- és vegyszeres kezelésekkel vagy védőhálóval, de sokan választják az egyszerű, kézi eltávolítást is. A Vidéken Újrakezdők Facebook-csoportban igazán kreatív és hatékonynak ígérkező megoldásokat is ajánlanak a rutinos profi és amatőr kertészek. A zöld kalászos gabona például többeknél kiváló csaléteknek bizonyult, jobban szeretik a kártevők, mint a többi, számunkra hasznos növényt, viszont folyamatos jelenléte a kertben odafigyelést igényel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top