Aktuális

Intenzíven apad a Duna, a hét közepén hozhatják fel a Hableányt

Rohamosan csökken a Duna vízszintje, valamivel könnyebb lett a búvárok dolga.

Folyamatosan, a korábban jelzettnél némileg intenzívebben apad a Duna Budapestnél. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint a fővárosban hétfő délelőtt 10 órakor 450 centiméter volt a vízszint, 13 centiméterrel kisebb a 12 órával korábbi értéknél.

A roncs kiemelését előkészítő szakemberek a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál horgonyzó uszályon 2019. június 10-én (Fotó: MTI/ Soós Lajos)

A Duna magyarországi felső szakaszán felgyorsult az apadás. A legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint a következő időszakban számottevő csapadék csak a Duna legfelső, bajor területein várható.

Az Index megkérdezte Jasenszky Nándort, a május végén hajóbalesetet szenvedett és elsüllyedt Habelány sétahajó kimentését koordináló Terrorelhárítási Központ szóvivőjét, aki szerint az intenzív apadás egyelőre nem befolyásolja nagy mértékben a kiemelési munkálatokat, de persze minden centi számít, mert könnyíti a munkát a víz alatt a búvároknak, és csökken a sodrás is.

„Jelenleg a hevederek befűzését végzik a szakemberek, hogy a helyszínre pénteken megérkezett Clark Ádám úszódarura fel lehessen függeszteni a roncsot. A hevederek rögzítése talán már hétfőn megtörténik, de az ellenőrzés lehet, hogy keddre marad, reményeink szerint a hét közepén lehetségessé válik a roncs kiemelése” – nyilatkozta a szóvivő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top