Aktuális

Napok alatt két métert emelkedhet a Duna vízszintje

A napokban aranykincset és hajótemetőt is találtak a rekordalacsony vízállású Dunában, de a szakemberek szerint hamarosan jöhet az áradás.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, soha nem mértek még olyan alacsony vízállást a Dunán, mint az elmúlt napokban. Az extrém apadás nyomán egy sor érdekes lelet bukkant elő a folyóból – köztük elsüllyedt autó, 17. századi fegyverek és pénzérmék, megfeneklett hajók –, és beindult az „aszály-katasztrófaturizmus” is.

A szakemberek szerint szerencsére nem kell sokáig várni, hogy visszaálljon a Duna megszokott vízszintje. „Az elmúlt 12-24 órában már elkezdődött egy vízszintemelkedés, olyan 28-30 centimétert emelkedett a legfelső szakaszán a magyarországi Dunának a vízszintje” – mondta Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Igazgatóság szóvivője az RTL Klub Híradó című műsorának nyilatkozva.

Hamarosan jelentősebb csapadék jöhet a fontosabb vízgyűjtő területeken, a szakemberek szerint a jövő hét közepére a Duna déli szakaszán akár két méterrel is emelkedhet a vízszint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top