Aktuális

„Ha nem tudja kielégíteni a férjét, hogyan elégíthetné ki Amerikát?” – Donald Trump és a nők

Az amerikai elnök nemcsak Meghan sussexi hercegnét sértette meg, az elmúlt években Hillary Clintontól a saját lányán át Diana hercegnőig számos híres és kevésbé híres nőre tett bántó, csípős vagy szexista megjegyzéseket.

Világszerte hatalmas sajtóvisszhangot keltett, hogy a Nagy-Britanniába látogató Donald Trump a The Sun című bulvárlapnak nyilatkozva „undoknak” nevezte Meghan sussexi hercegnét. Az amerikai elnök nehezen viselte, hogy a Briliáns elmék egykori sztárja, Harry herceg felesége 2016-ban a Comedy Centralnak nyilatkozva azt mondta: ha Trump nyeri az elnökválasztást, Kanadába költözik, ráadásul „megosztónak” és „nőgyűlölőnek” is nevezte őt. Trump később nemes egyszerűséggel letagadta, fake newsnak titulálta a fiaskót – annak ellenére, hogy hangfelvétel is készült róla –, aztán kínos magyarázkodásba kezdett.

Donald Trump (Getty Images)

Persze nem ez volt az első eset, amikor az amerikai elnök keresetlen szavakkal illetett egy nőt, az elmúlt évtizedekben Chertől Katarina Witten keresztül Hillary Clintonig számos közéleti szereplőt megsértett. Összeállítottunk egy listát a legdurvább beszólásaiból, persze a teljesség igénye nélkül.

Amikor „rossz arcú nőnek” nevezte az olimpiai bajnok műkorcsolyázó Katarina Wittet

Trump egyik első, nagy botrányt kiváltó megjegyzése a kilencvenes évekből származik: az akkor még a politika helyett ingatlanban utazó üzletember a New York Magazine szerint 1992 novemberében csúnyán nekiment a világ egyik legszebb nőjének tartott olimpiai bajnok német műkorcsolyázónőnek, Katarina Wittnek. „Csodálatosan néz ki a jégen, de ha személyesen találkozol vele, csak akkor találhatod vonzónak, ha szereted a rossz arcú nőket, akiknek olyan a felépítésük, mint egy hátvédnek” – mondta Wittről Trump.

Amikor azt mondta, „megdughatta volna” Lady Dianát

Trumpnak kora szinte valamennyi híres nőjére volt egy csípős vagy szexista megjegyzése, Lady Diana, a „szívek hercegnője” sem úszhatta meg, hogy beszóljon neki. Amikor egy 1997-es interjúban a híres amerikai rádiós, műsorvezető és botrányhős, Howard Stern arról faggatta, hogy „megdughatta volna-e” a walesi hercegnét, Trump csak annyit válaszolt: „Úgy gondolom, igen.” Ízetlen hencegését csak még ízetlenebbé teszi, hogy Lady Di éppen abban az évben szenvedett halálos autóbalesetet Párizsban.

Trumpnak 2000 májusában megint csak Stern műsorában sikerült komoly megbotránkozást keltenie, amikor aszerint rangsorolta a híres nőket, hogy melyikükkel szeretne a leginkább lefeküdni. A listára bizarr módon az akkor már három éve halott walesi hercegné is felkerült:

  • Melania Knauss (ma már Melania Trump, az Egyesült Államok first ladyje)
  • Ivana Trump (az első felesége)
  • Diana hercegné
  • Michelle Pfeiffer
  • Cameron Diaz
  • Julia Roberts
  • Cindy Crawford
  • Mariah Carey
  • Gwyneth Paltrow
  • Diane Sawyer

Amikor azzal poénkodott, hogy szívesen randizna a saját lányával

Az elnök a saját lányát is többször kellemetlen helyzetbe hozta. Először 2006-ban a The View című tévés talkshow-ban, amikor „érzéki nőnek” nevezte, és kijelentette: „Ha nem lenne a lányom, valószínűleg járnék vele.”

Aztán 2013-ban, amikor Ivankával együtt vendégeskedett a The Wendy Williams Show-ban, Williams arról kérdezte a lányát, mi a közös benne és az apjában, ő pedig azt válaszolta, hogy „vagy az ingatlanüzlet, vagy a golf”. Trump viszont sietve közbe szúrta: „Én azt mondtam volna, hogy a szex.”

Amikor leszólta Angelina Jolie-t

Trump 2007-ben Witt után egy másik világhírű szépségbe, Angelina Jolie-ba is belekötött. Larry King CNN-en futó show-jában azt találta mondani, hogy a sztár a közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem szép. „Én aztán tudom, mi a szépség. Azt mondom, ő nem az – és az enyém a Miss Universe” – jelentette ki Jon Voight lányáról.

Amikor „gusztustalannak” nevezett egy szoptató nőt

2011-ben megint a botránylapok címoldalára került, amikor minősíthetetlen megjegyzéseket tett egy szoptató nőre – méghozzá a bíróságon. Az ingatlanmogulnak egy befuccsolt floridai befektetés ügyében kellett tanúskodnia; amikor a felperes ügyvédje, Elizabeth Beck néhány perc szünetet kért, hogy megszoptathassa a kislányát, az üzletember és a jogászai azonnal nekiestek, mondván, csak húzni akarja az időt. Beck válaszul előkapta a mellszívóját, mire a bíró szünetet rendelt el. Trump „maga sem vitatja”: annyira pipa lett, hogy kivonult a teremből, és nemes egyszerűséggel „gusztustalannak” titulálta az ügyvédnőt.

Amikor felváltva sértegette Chert és Ariana Huffingtont

Amikor 2012-ben Cher egy Twitter-bejegyzésben kritizálta Trump régi jó barátját, a szélsőjobboldali beállítottságú Mitt Romney-t, az üzletember azonnal nekiesett. „Cher azt mondja, nem viselek »parókát« – ez az én hajam. Persze. Ígérem, az elfuserált plasztikai műtétjeiről szót sem ejtek” – írta a Twitteren, miután „csúnyának”, „zaklatónak” és „vesztesnek” nevezte az énekesnőt. Az elnök és a sztár azóta is folyamatosan háborúzik egymással a Twitteren, nemrég Cher került a támadások kereszttüzébe, amiért azt írta, reméli, Trump „megtalálja majd az igaz szerelmet a börtönben”.

Trump a Huffington Post alapító-szerkesztőjét, Arianna Huffingtont is előszeretettel támadja. „Ariana Huffingtonban se kívül, se belül nincs semmi vonzó. Megértem a férjét, amiért ott hagyta egy férfiért – jó döntést hozott” – írta róla.

Amikor azt írta, Hillary Clinton „nem tudja kielégíteni a férjét”

Trump egyik kedvenc célpontja Hillary Clinton, aki a 2016-os elnökválasztáson a fő ellenfele volt. Se szeri, se száma a kellemetlen, sokszor a becsületsértés határát súroló megjegyzéseknek, amiket demokrata párti ellenlábasára tett, de a legdurvább talán az volt, amikor 2016-ban Bill Clinton Monica Lewinskyvel folytatott viszonyára célozva azt írta róla: „Ha nem tudja kielégíteni a férjét, hogyan elégíthetné ki Amerikát?”

Az inkriminált Twitter-bejegyzés később „titokzatos módon” eltűnt a közösségi oldalról. Trump hivatala állítja, nem is az elnök, hanem az egyik social media menedzsere írta.

Amikor „Miss Röfinek” nevezte a Miss Universe korábbi nyertesét

Trump 2016-ban több kellemetlen Twitter-bejegyzést is írt Alicia Machado venezuelai színésznőről, a Miss Universe 1996-os győzteséről. Machado nevét Hillary Clinton vette elő a kampányban, aki azzal vádolta republikánus színekben induló ellenfelét, hogy „lekövérezte” a szupermodellt. Az ügyben maga Machado is megszólalt, aki elmondta, hogy az üzletember „Miss Röfinek” és „Miss Házvezetőnőnek” nevezte, miután megnyerte a szépségversenyt.

A balhéba meglepő módon Trump is beleállt, mondván, csak azért kritizálta Machadót, mert rövid idő alatt húsz kilót szedett fel. „Ő volt a győztes, mégis rengeteget hízott, ami komoly gondot jelentett a számunkra” – állította, sőt később azzal is megvádolta a modellt, hogy „pornófilmben szerepelt”.

Amikor kijött a „pussy-grabbing” videó

Trump eddigi legnagyobb botrányát egy 2005-ös videó robbantotta ki, amelyben azt magyarázza Billy Bush tévés műsorvezetőnek, hogy „ha sztár vagy, [a nők] mindent megengednek neked”.

A 2016-os elnökválasztási kampány hajrájában a Washington Post által megszellőztetett felvételen a későbbi elnök közönséges és agresszív hangnemben dicsekszik azzal, hogy milyen könnyen megkaphatja a nőket. Igaz, azt is elismerte, hogy volt, amikor hoppon maradt: „Rámozdultam, de kudarcot vallottam. Próbáltam meg…ni. Férjnél volt” – mesélte egy meg nem nevezett nőről az Access Hollywood műsorvezetőjének.

Trump később – rá egyáltalán nem jellemző módon – bocsánatot kért az elhangzottakért. Igaz, rögtön át is ment ellentámadásba, mondván, Bill Clinton nála is durvábban zaklatta a nőket.

Amikor esetlenül bókolt Emmanuel Macron feleségének

Trump, aki II. Erzsébetnél tett londoni látogatása során is többször megsértette a protokollt, 2017 júniusában is elkövetett egy vaskos diplomáciai baklövést: megjegyzéseket tett Emmanuel Macron francia elnök felesége, Brigitte Trogneux alakjára.

„Igazán remek formában van” – mondta Trogneux-nak egy, a francia kormány Facebook-oldalára feltöltött videó tanúsága szerint. Majd Macronhoz fordulva megismételte: „Fizikailag remek formában van a felesége. Gyönyörű.”

Az amerikai elnök valószínűleg bóknak szánta az esetlen megjegyzést, de csak annyit ért el vele, hogy zavarba hozta a francia elnök feleségét, aki – ahogy azt később a facebookozók is kiszúrták – elkeseredetten próbált elbújni Melania Trump háta mögött.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top