Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

Bevezette a pedofilok kémiai kasztrálását egy amerikai állam

Az elkövetőknél már a szabadulásuk előtt megkezdenék a szexuális vágyat elnyomó kezeléseket.

Az amerikai Alabama állam mostanában főleg drákói szigorú abortusztörvénye miatt került be a hírekbe. Most azonban egy újabb javaslatot iktatott törvénybe Kay Ivey, az állam kormányzója, amelynek értelmében ha valakit 13 évesnél fiatalabb gyerek sérelmére elkövetett szexuális visszaélés miatt ítéltek el, annál kémiai kasztrációt kell végrehajtani a szabadulása előtt.

Az új törvény értelmében az elítéltek olyan injekciókat vagy tablettákat kapnak, amelyek elnyomják a szexuális vágyat, illetve képtelenné teszik az illetőt a szexuális aktus végrehajtására. A pedofília miatt elítélteknél egy hónappal szabadlábra kerülésük előtt kell megkezdeni a kezeléseket. A terápia egyébként nem okoz visszafordíthatatlan változást, ha az alany leáll a kezelésekkel, a hatás megszűnik.

Kay Ivey alabamai kormányzó (jobbra) Kellyanne Conway elnöki főtanácsadóval, egy 2017-es kampányrendezvényen (Fotó: iStockphoto)

„Ez a törvény hatalmas lépés az alabamai gyerekek védelme érdekében” – idézte Ivey-t az amerikai CNN hírcsatorna. A törvényjavaslatot az alabamai törvényhozás alsó- és felsőháza még a múlt hónapban szavazta meg.

A törvény betűje szerint a kémiai kasztráció „olyan gyógyszeres kezelés, amely során a medroxiprogeszteron-acetát nevű vegyületet vagy azzal kémiailag homológ szert juttatnak a szervezetbe – ez többek között gátolja vagy blokkolja a tesztoszterontermelést, valamint más vegyületek felszabadulását a szervezetben”.

Amennyiben a kasztrációs kezeléseket kapó elítélt ellenáll a terápiának, vagy nem jelenik meg a kezelés időpontjában, azzal megsérti szabadlábra helyezésének feltételeit, és vissza kell térnie a börtönbe.

A kémiai kasztrációt az USA több államában is alkalmazzák, a nemzetközi közösség körében a módszer használata azonban viták tárgya. A megoldás ellenzői szerint a kényszerített kémiai kasztráció sérti az emberi jogokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top