Aktuális

Mindössze 15 éves a leszbikus pár legfiatalabb támadója

Sokakat megdöbbentett az eset, hogy egy leszbikus párt brutálisan megvertek Londonban a buszon, csak mert nem voltak hajlandók felszólításra csókolózni. Egyre több a tudható részlet, a reakciók pedig szokás szerint (?) megdöbbentők.

Mi is beszámoltunk arról a londoni esetről, ahol két fiatal lányt vertek össze, a huszonnyolc éves Melania Geymonát és huszonkilenc éves barátnőjét, Christ. Ők posztolták is a fotót, amelyen véres arccal láthatók. Hogy mi volt a bűnük? Egy pár férfi arra akarta kényszeríteni őket, hogy csókolózzanak nyilvánosan, ők viszont megtagadták „a kérést”. A csapat pedig úgy gondolta, ezért jogos a verés.

Chris és Melania közvetlenül a homofób támadás után (Fotó: Melania Geyomat)

Tipikus „van sapka, nincs sapka” jelenség: ha egy meleg pár kézen fogva sétál, vagy netán csókot vált az utcán, akkor előfordulhat, hogy lincshangulat áll elő, persze olyan is van, hogy az emberek egyszerűen félrenéznek. Ha valaki beléjük akar kötni, úgyis megteszi.

Többféle erkölcsi szemszögből nézhető az esemény: van, aki úgy gondolja, hogy identitástól függetlenül senki ne csókolózzon az utcán, hiszen az senki másra nem tartozik, mások szerint viszont az utcai testi érintkezés csak a heteroszexuális párok előjoga. Az viszont új jelenség, hogy van, aki azt hiszi, joga van bárkit szexuális tartalmú viselkedésre kényszeríteni. A történet rengeteg kérdést felvet, ugyanakkor a népharag egészen érthetetlen – a „megérdemelték” típusú vélemények pedig egyenesen megdöbbentőek.

A homoszexualitásról lehet más a vélemény, a támadásról nem

Az élet már csak ilyen: ha elfogadjuk, ha nem, a homoszexualitás létezik, és nyugodtan mondhatjuk, mindig is létezett. Nem választható viselkedési forma, hanem vele született állapot (kicsit már unjuk is ezt hangsúlyozni). Az azonban, hogy hogyan ítéljük meg a kérdést, hogyan állunk hozzá az ebben érintett emberekhez, és mit tanítunk gyerekeinknek a témában, már a saját magunk választása.

Azt biztosan senki nem kívánná a saját lányának, hogy összeverjék a buszon, ahol békésen utazik hazafelé barátnőjével, ahogy az is sokaknak elképzelhetetlen, hogy egy tizenéves fiúkból álló csapat lányokat bántalmazzon pusztán szexuális orientációjuk  miatt. 

A történetet némiképp árnyalja, hogy azóta a rendőrség által nyilvánosságra hozott nyomozási fejlemények szerint az elkövetők közül a legfiatalabb tizenöt, míg a legidősebb mindössze tizennyolc éves volt. Mind az ötük ellen súlyos testi sértés és rablás ellen folyik a nyomozás (a buszon több értéktárgy is eltűnt).

A vezetés komolyan veszi az ügyet

A támadás után Melania a Facebookon írt arról, hogy ami a leginkább elszomorítja, az az, hogy az erőszak annyira hétköznapi dolog lett, hogy már egy nő összevert, véres arca szükséges ahhoz, hogy valamilyen hatást kiváltson az emberekből.

„El kell viselnünk a zaklatást, a soviniszta, nőgyűlölő, homofób erőszakot, mert amikor kiállsz magadért, sz** se történik” – írta a lány, majd hozzátette: „Dühös voltam, és még mindig az vagyok. Ijesztő volt, de nem volt újszerű a helyzet.”

A rendőrség még mindig várja a tanúk jelentkezését, hogy megtudja, pontosan hogyan történtek az események. Andy Cox, a nyomozást vezető felügyelő szerint gusztustalan támadás volt ez két nő ellen, akiket pár fiatal kipécézett magának.

„A gyanúsítottak számtalan homofób megjegyzést tettek a párra, majd pénzérmékkel kezdték dobálni őket. Amikor a két lány még ezek után is megpróbált szót érteni a társasággal, akkor érte őket az első ütés.”

A nyomozó szerint sokakat érthetően felháborított az ügy, ami pedig pláne megdöbbentő szerinte, az az, hogy ilyen fiatalok voltak az elkövetők.

Az ügy komolyságát mutatja, hogy a brit miniszterelnök, Theresa May és Jeremy Corbyn, a Brit Munkáspárt vezetője is felszólalt a nyilvánosság előtt: mindketten mélységesen elítélték a történteket. London polgármestere, Sadiq Khan „gusztustalan, nőgyűlölő támadásnak” nevezte az esetet, és jelezte: London nem tolerálja az LMBT+ közösség ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekményeket. 

Kommentháború felsőfokon

Ahol megjelent a hír, ott természetesen cunamiként söpört végig a szokásos kommentháború. A külföldi, elsősorban a brit közösségi oldalakra sokkal inkább jellemző, hogy a támadást átélő lányok rengeteg támogatást kapnak az ügy kapcsán.

Maradjatok erősek, lányok! Hallunk benneteket.

Gratulálok a támadók szüleinek, hogy sikerült ennyi gyűlölködést beléjük nevelni…

Azt szinte egy emberként nehezményezte az internet elfogadóbb fele, hogy senki nem kelt a lányok védelmére a buszon. De természetesen a tipikus áldozathibáztató vélemények is gyorsan megjelentek, ahol sokan azt taglalták: biztosan volt valamilyen provokáló előzmény, ami miatt a fiatalok kiszúrták a két leszbikus lányt, hiszen „nem volt az arcukra írva, hogy melegek”. De már olyan összeesküvés-elmélet is született, hogy a lányok megrendezték saját megtámadásukat, vagy valamilyen fizetett bűncselekmény történt, és politikai célokat sejtenek mögötte. Az egyik legelgondolkodtatóbb komment azonban mégis az volt, amelyben valaki arra próbált rávilágítani: bárki bármiért lehetne célpont egy alternatív valóságban, így érdemes megértéssel fordulni minden embertársunk felé.

Képzelj el egy olyan világot, ahol néhány ember úgy gondolja: vicces lenne a heteroszexuális emberekből a sz**-t is kiverni. Ez a félelem a tudatod részévé válik, és amikor elhagyod a házat, soha nem tudhatod, hogy biztonságban vagy-e. Most tedd magadévá az empátia érzését, és állj ki azokért, akik különböznek tőled akár faji, akár vallási helyzet, akár szexuális irányultság, nemzetiség vagy bármi más miatt. #Loveislove

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top