Aktuális

Összes lábát amputálták, mégis újra jár a cica

Elszánt gazdikra és fantasztikus orvosokra volt szükség, hogy megtörténjen a csoda.

Mind a négy végtagjára különleges titániumprotéziseket kapott egy orosz macska, miután megmentették a fagyhaláltól – írja a Ladbible.

A –40 fokos szibériai hidegben súlyos fagyási sérüléseket szenvedett Rizsik összes lábát amputálni kellett, miután rátaláltak – tulajdonképpen az is csoda volt, hogy egyáltalán életben maradt a rettenetes időjárási viszonyok között. Ilyen esetekben az állatokat általában elaltatják, a cicát befogadó család viszont erről hallani sem akart, és szerencsére egy novoszibirszki klinikán meg is kapták a segítséget, amire szükségük volt.

A protéziseket komputertomográfos vizsgálatok alapján, háromdimenziós modellezési technikák alkalmazásával tervezték és gyártották le. Mint azt a klinika egyik munkatársa, Szergej Gorskov a Siberian Timesnak elmondta, a művégtagokat úgy operálták be, hogy Rizsik csontozata és bőre tulajdonképpen összenőjön velük, az állat testében lévő részek pedig szivacsos anyagból vannak, és a belsejüket valódi csontszövet tölti ki. Gorskovék tudomása szerint hasonló beavatkozást még soha sehol nem végeztek állaton.

Mint látható, Rizsik egyelőre még bizonytalanul lépdel művégtagjain, de az orvosok szerint idővel teljesen megszokja majd őket – mivel meg sem próbált megszabadulni tőlük, minden bizonnyal örül nekik, csak még óvatos és rutintalan velük egy kicsit. A klinika egyébként szabadalmaztatni kívánja a vélhetően sérült madaraknál is alkalmazható eljárást, sőt a későbbiekben csőrprotézisek, illetve műpaták készítését is tervezik.

Pár hónapja Amerikában is sikerült visszahozni egy cicát a fagyhalál torkából – Fluffy végül ép bőrrel megúszta az esetet, pedig jég és hó borította szinte a teljes testét. Hasonlóan szerencsés volt 2016-ban Lazarus is, de azért Rizsiknek sincs oka panaszra.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Thinkstock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top