Aktuális

„A saját szememmel láttam, mi lesz akkor, ha valahol tilos az abortusz. Ne jussunk oda vissza!”

Allan Weiland 1972-ben orvostanhallgatóként egy olyan kórházi részlegen dolgozott, ahol egytől egyig illegális abortuszon átesett nőket kezeltek. Senkinek sem kívánja azt, amit ott látott.

Allan Weiland, egykori szülész-nőgyógyász már nem praktizál. Évek óta. Most mégis úgy érezte, meg kell szólalnia. Főleg azután, hogy a közelmúltban az USA több államában is szigorítottak az abortusztörvényeken, olyannyira, hogy Alabamában például az Államok valaha volt legszigorúbb törvényére bólintottak rá a döntéshozók. Weiland ezután határozta el, hogy véleménycikket ír a Buzzfeed amerikai híroldalának azoknak a nőknek a nevében, akiknek a jövőben is szükségük lesz a beavatkozásra.

1972-ben egyszerű orvostanhallgató voltam, aki épp az első klinikai tapasztalatait gyűjtögette egy chicagói kórház szülészetén. Az abortusz akkor még bőven illegális volt, ám ez korántsem jelentette azt, hogy nem is volt terhességmegszakítás. A kétségbeesett nők így vagy úgy mindig megoldották: a vagyonosabbak biztonságos módszerekkel, a kevésbé tehetősek pedig… máshogyan.

Az orvos leírja, akkoriban gyakran kerültek be hozzájuk kismamák gyógyszer-túladagolással, mérgezéssel, a méhbe került idegen testtel. „Sajnos az sem volt ritka, hogy egy illegálisan, szakértelem nélkül elvégzett beavatkozás szövődményeivel érkezett valaki. Mondanom sem kell, ezeknek az úgynevezett praktikáknak sokszor katasztrofális következményei voltak, amikkel első kézből szembesültünk, mikor az érintettek bekerültek hozzánk.”

Weiland őszintén beszélt arról a sürgősségi kórteremről is, amit kifejezetten ezeknek a betegnek hoztak létre a kórházban. „Láttunk kémiai égéseket, felfoghatatlan szakadásokat a húgyhólyagon, a méhen, sőt, sokszor még a végbélen is. Volt, aki fertőzéssel, más vérmérgezéssel került be.” Ahogy a vallomásából kiderült, az orvostanhallgató Weiland feladata akkor az volt, hogy antibiotikumot adjon a betegeknek, ellenőrizze az életjeleiket, és ha valaki meghalt, értesítse a hullaházat. „A halál sajnos ezen az osztályon nagyon is megszokott dolognak számított.”

„Egy évvel később a legfelsőbb bíróság legálissá tette az abortuszt. Kellett egy kis idő, mire a közösség minden tagjához eljutott, hogy innentől kezdve biztonságos úton is megszakíttathatja a terhességét, az viszont biztos, hogy a fenti kórtermet egy éven belül bezárták – egyszerűen nem volt rá többet szükség” – írja Weiland.

Az egykori orvos a cikket azzal zárja, hogy szerinte a biztonságos és hozzáférhető terhességmegszakítás az átfogó egészségügyi szolgáltatás elengedhetetlen része, mindenkinek a rendelkezésére kell hogy álljon. „A saját szememmel láttam, milyen következményei vannak annak, ha ezt valahol megtiltják: kiszolgáltatott és kétségbeesett asszonyokat ítélnek vele halálra, egyúttal szükségtelenül meghosszabbítják a súlyos genetikai rendellenességgel fejlődő magzatok szenvedését. Soha nem szabad ide visszajutnunk” – zárta sorait az idős orvos.

Szigorodó amerikai törvények 

Az után, hogy 2019. május 14-én, Alabamában megszavazták az Egyesült Államok valaha volt legszigorúbb abortusztörvényét, aminek értelmében az sem vetetheti el a magzatát, akinek terhessége nemi erőszak vagy vérfertőzés eredménye, a Guttmacher Institute megvizsgálta, hogyan változott az államok hozzáállása a művi terhességmegszakításhoz az 1973-as Roe v. Wade szabályozás óta. (Eszerint a legfelsőbb bíróság úgy döntött, a nők alkotmányos joga a magánélethez való jog, amibe beletartozik az is, hogy szabadon dönthetnek a terhességükről.)

A szakemberek úgy találták a 2000-es évekhez képest (mikor még csak 4 államban szigorítottak az érvényes abortusztörvényeken) sokat romlott a helyzet; különösen a déli (Louisiana, Texas, Mississippi) és a középnyugati államokban (Ohio, Missouri és Észak-Dakota). Jelen állás szerint az 50 tagállamból 7 állam kifejezetten ellenséges az abortusszal szemben, 14 állam ellenséges, 25 állam semleges, 3 állam elfogadó és csak Kalifornia az, ahol megengedő a törvénykezés a terhességmegszakításokat illetően. 

A Guttmacher Institute egy térképre is feltette a kapott eredményeket, az elemzésében pedig kitér arra, hogy ez a szomorú tendencia hosszú távon alapjaiban rengetheti meg a Roe v Wade-et, sőt akár a végét is jelentheti. 

abortusz abortusztörvény egyesült államok

Kép forrása: Guttmacher Institute

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top