nlc.hu
Aktuális

Tüntetés Amerikában az abortusztörvény miatt

Tízezrek vonultak utcára, hogy az abortusz továbbra is legális maradjon az USA-ban

New Yorkban volt, ahol 20 000 fős tömeg vonult a Washington Square Parktól a Times Square-ig az abortusz törvény miatt.

Tízezrek indulnak el az utcákon, hogy tüntessenek, miután a legfelsőbb bíróság 6-3 arányban törölte el a Roe kontra Wade ügyet, az abortuszhoz való alkotmányos jogot. 

Csaknem két hónappal azután, hogy Samuel Alito határozattervezete kiszivárgott a sajtóban, a Legfelsőbb Bíróság végül nyilvánosságra hozta a Roe kontra Wade ügyet hatályon kívül helyező határozatot, amely automatikusan illegálissá tenné vagy szigorúan korlátozná az abortuszt legalább kilenc államban.

Mivel sokkal több állam fogadott el vagy kíván elfogadni hasonló törvényt, valószínűleg az Egyesült Államok államainak több mint felében kriminalizálják az abortuszt

Eddig a legnagyobb tiltakozások a demokrata irányítás alatt álló államokban zajlottak, ahol az abortusz legális marad. Az egyik legnagyobb New Yorkban volt, ahol 20 000 fős tömeg vonult a Washington Square Parktól a Times Square-ig és a Bryant Parkig, így a város forgalma teljesen leállt.

Chicagoban is ezrek vonultak ki az utcákra. Csakúgy, mint Manhattanben, a járókelők csatlakoztak a menethez, és a sofőrök szolidaritásukból dudáltak.

Mindenközben Missouri államban a főügyész, Eric Schmitt azt mondta, azonnal intézkedik az abortuszt tiltó állami törvény végrehajtása érdekében, kivéve az „orvosi sürgősségi eseteket”. Egyes államokban, köztük Arizonában és Texasban, az abortuszt végző klinikák átmenetileg leállították az abortuszt, amíg megvizsgálták a folytatás jogszerűségét – írja a Guardian.

Az MTI egy amerikai jobboldali lapra hivatkozva azt írja, egyes abortuszpárti aktivisták azt követelik, hogy a nők tartózkodjanak a szexuális érintkezésektől. Az egyik Twitter-felhasználó állítólag azzal hozakodott elő, hogy a nemi életre vonatkozó sztrájknak a házastársakra is ki kell terjednie. A “szextrájk” ötlete nyilvánvalóan szélsőséges vélemény a tüntetők körében, vagy szimpla heccelés. 

A Roe kontra Wade-ügyben hozott döntésében az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága 1973-ban azt mondta ki, hogy az amerikai alkotmánnyal ellentétes a művi terhesség-megszakítás szabályozása tagállami szintű törvényhozásban. Ezzel lényegében országosan – valamennyi tagállamban – garantálta a nők szabad választási jogát az abortuszhoz.

alkotmány Egyesült Államok terhesség megszakítás Roe v Wade

Abortusz párti és abortusz ellenes tüntetők csapnak össze a Legfelsőbb Bíróság épülete előtt, Washingtonban, 2022. június 26-án (Fotó: Nathan Howard/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top