Aktuális

Szolidaritás tüntetés volt a budapesti lengyel nagykövetség előtt

Több százan tüntettek szerda este Budapesten a frissen hozott, cinikus és betarthatatlan lengyelországi abortusz törvények ellen.

A Városliget melletti budapesti lengyel nagykövetség épülete előtt szerda este hét órától kezdődött békés demonstráció. Az esemény célja a magyar nők szolidaritásának kifejezése a lengyel nőkkel.

Október 22-én a lengyel Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította azt a rendeletet, amely lehetővé tette az abortuszt, ha a magzat nagy valószínűséggel súlyos és visszafordíthatatlan mértékben károsodott, illetve az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegségben szenved. Ezentúl kizárólag nemi erőszak, vérfertőzéssel fogant gyermek vagy az anya életét veszélyeztető terhesség esetén lehet abortuszt végezni – a jelenleg érvényes szabály szerint – írja a Telex.

A mostani döntéssel

gyakorlatilag teljesen betiltják a terhességmegszakítást Lengyelországban.

Az abortusztörvény szigorítása óta Lengyelország szerte folyamatosan tüntetnek. Hétfőn több ezer tüntető lezárta a főbb utakat, megbénítva ezzel az országot, jóllehet a járvány elleni szabályok szerint a tüntetés és a tömeges gyülekezés is tilos – tehát különösen körültekintő volt a borítékolhatóan hatalmas ellenállásba ütköző döntés időzítése.

Szerda este hét óra után pár perccel nagyjából ötszáz fő gyűlt össze a lengyel követség előtt. Sok tüntető fekete esernyővel tisztelgett a lengyel szüfrazsettek előtt, akik 1918-ban esernyőikkel kopogtak a járdán, szavazati jogot követelve. A lengyel követség ablakai szinte teljesen sötétek voltak a tüntetés alatt.

A felszólalók lengyelül, magyarul és angolul is mondtak beszédeket. Szerdán hét órától egyébként világszerte tüntetések folynak a lengyel Alkotmánybíróság döntése ellen. „A genfi konszenzus aláírása miatt a lengyel nők harca a mi közös harcunk is” – mondta az első felszólaló.

„A szolidaritás a fegyverünk!” és „Közös ügy”

– skandálta később a tömeg magyarul és lengyelül. „Ne legyenek illúzióink, ha ezek a férfiak elveszik a nők biztonságos abortuszhoz való jogát, akkor csak a statisztikákban lesz kevesebb terhességmegszakítás, a valóságban nem, de az abortuszok a nők életére veszélyesek lesznek” – mondta az egyig felszólaló, aki a derekán vállfát viselt. A vállfa jelkép, az abortusz betiltása idején ehhez az eszközhöz fordultak a nők kétségbeesésükben.

A magyarul elhangzó beszédben követelték a megfelelő szexuális edukációt, az olcsó és könnyen elérhető fogamzásgátlást és a nők társadalmi helyzetének javítását. A megszólaló szerint ugyanis „az abortuszok számát csak a nem kívánt terhességek megelőzésével lehet ténylegesen csökkenteni”.

Ha tovább olvasnál ebben a minden szempontból szomorú témában: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top