Aktuális

Ásványvíz, védőfelszerelés, pihenőidő – beütött a hőség, jár a védelem a dolgozóknak

A fizikai munkásoknak, a BKV és MÁV dolgozóknak is járna a segítség és könnyítés.

A hőség idején a munkáltatónak intézkedéseket kell tenniük a dolgozók egészsége és biztonsága érdekében, az MTI által megkérdezett társaságok többek között ásványvizet, megfelelő védőfelszerelést, több pihenőidőt biztosítanak a nagy melegben a szabadban dolgozó munkavállalóknak.

A Magyar Közúti Nonprofit Zrt-nél a hőség alatt biztosítják az árnyékban, hűvös helyen, klimatizált gépjárművekben óránként 5, de legfeljebb 10 perc pihenőidőt, továbbá ivóvizet vagy ásványvizet adnak a dolgozóknak. Leégés ellen megfelelő öltözéket – egyebek közt UV védelemmel ellátott szemüveget, nyári sapkát – és magas faktorszámú védőkészítményt – közölte a cég.

Az újabb típusú munkagépek, útellenőri és brigádszállító autók klímával felszereltek, ami csökkenti a hőség által okozott egészségügyi kockázatot, emellett a munkák szervezésénél és ütemezésénél arra törekednek, hogy minél kevesebb legyen a szabadban végzett tevékenység – tájékoztatott a Magyar Közúti Nonprofit Zrt.

Az MTI érdeklődésére a MÁV Zrt. arról tájékoztatott, hogy a vasúttársaság a szabadban dolgozó vasutasok számára biztosítja a törvényben előírt munkavédelmi és munkabiztonsági feltételeket.

Az erős napsugárzásnak kitett dolgozók számára megfelelő védőfelszerelést, könnyű ruházatot, fényvédő krémet, korlátlan mennyiségű ásványvizet, óránként 10-15 perc pihenőidőt biztosít. Rendkívüli helyzet esetén az átlagostól eltérő munkaszervezési intézkedések léphetnek életbe.

A Volán társaságok a hőség idején a járművezetőknek a szolgálati pihenőhelyeken folyamatosan biztosítják a hűtött italokat, továbbá könnyített szabályokat alkalmaznak a formaruha viselésénél, például ilyenkor nem kell zakót, nyakkendőt hordani. A Volán-társaságok autóbuszainak 88 százaléka légkondicionált – közölték.

(MTI)

(Kiemelt kép: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top