Aktuális

Kockakővel ütötték agyon a budapesti állatkert görög teknősét

Az esetet a térfigyelő kamerák is rögzítették, az intézmény ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

Szerda délután egy ismeretlen elkövető kockakővel ütötte agyon a Fővárosi Állat- és Növénykert egyik görög teknősét– írja közleményében az intézmény. Az állatot sajnos már nem lehetett megmenteni. A városligeti intézmény természetkárosítás miatt tett feljelentést, a felderítést segítheti, hogy a térfigyelő kamerák rögzítették az esetet. A felvételeket az Állatkert átadta a Rendőrségnek, és a közzétételt is fontolgatja.

Képünk illusztráció (Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert)

A gondozók szerint az állatnak komoly fájdalmai lehettek, hiszen a testét borító páncél a hasi és a háti oldalon is ujjnyi-kétujjnyi szélességben kettéhasadt, és a belső szervei is súlyosan sérültek.

Az eset pontos körülményeinek tisztázása érdekében az illetékes munkatársak csütörtök délelőtt megnézték a térfigyelő kamerák felvételeit. A felvételek alapján feltételezhetően az történhetett, hogy az elkövető  kivette a kifutóból az állatot, amely ezután a kezébe piszkíthatott. Ezután az elkövető keresett egy követ, és – talán bosszúból – agyonütötte vele az állatot.

A görög teknős (Testudo hermanni) Dél-Európában őshonos, mediterrán szárazföldi teknősfaj. A Magyarországon hatályos jogszabályok szerint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős fajnak minősül, és szerepel a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény listáján is (ehhez az egyezményhez Magyarország még 1985-ben csatlakozott). Az ilyen állatfajok egyedeinek elpusztítása, illetve károsítása esetén a Büntető törvénykönyv 242. § (1) bekezdésének rendelkezése szerint természetkárosítás bűntette valósulhat meg, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top