Aktuális

Mostantól tilos ittasan drónt vezetni Japánban

Egy most elfogadott törvény értelmében akár egy év börtönbüntetést is kaphat, aki részegen drónt reptet.

Elfogadták a drónok ittas vezetéséről szóló törvényt Japánban – írja a BBC híre alapján a HVG.hu. Az új jogszabály értelmében 800 ezer forintnak megfelelő jen pénzbírsággal és akár egy év szabadságvesztéssel is sújtható az, aki 200 grammnál nehezebb gépeket reptet ittasan.

drón

Fotó: Unsplash

A bíróság súlyos, akár 1,3 millió forintos bírságot szabhat ki a felelőtlenül trükköző pilótákra is. Emellett betiltották az engedély nélküli repülést a japán és amerikai hadi repterek közelében is.

A most elfogadott törvény kiegészíti Japán korábbi intézkedését, amellyel az atomreaktorok és a 2020-as olimpia helyszínei körüli reptetést szabályozták. Drónokat jelenleg csak nappal, a tömegektől és a repterektől távol, maximum 150 méteres magasságban szabad reptetni Japánban.

A drónok szabályozása nem csak a Távol-Keleten téma: az EU májusban fogadott el egy 2020-ban életbe lépő rendeletet, amely kötelezné a gépek regisztrálását. Mindeközben olyan technológia fejlesztések valósulnak meg, amelyek lehetővé teszik, hogy internetes rendeléseinket akár már 30 percen belül házhoz hozzák az automata drónok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top