Aktuális

A Csernobil egyik színésze is az atomkatasztrófa miatt vesztette el a nagybátyját

Az atomerőműben bekövetkezett baleset miatt halt meg a Csernobil egyik színészének rokona.

A skót Alex Ferns játszotta az HBO sorozatában a bányászok vezetőjét, aki segített megakadályozni, hogy az 1986. április 26-án bekövetkezett atomkatasztrófa még nagyobb károkat okozzon a kontinensen. Ferns egy friss, a 24.hu által szemlézett interjúban arról beszélt, hogy ő is a csernobili atomkatasztrófa miatt veszítette el a nagybátyját.

Robert Stephenson nem sokkal a csernobili baleset után a munkáját végezte a Killearn néven ismert területen, méghozzá a Skót Vízügyi Igazgatóság alkalmazottjaként. A robbanást követően a sugárzó anyagok elérték az atmoszférát, és Európa olyan területeire is eljutottak, mint Skócia. Amikor Stephensonék azt kérték, hogy ne kelljen az esőben dolgozniuk, a felettesük nem foglalkozott a lehetséges veszélyekkel, így Ferns nagybátyja és munkatársai folytatták a munkát.

Alex Ferns (középen) a Csernobilban (forrás: HBO)

A színész elmondása szerint teljesen soha nem lehetnek biztosak benne, de a családja meg van győződve róla, hogy Stephenson rákbetegsége – ami miatt 47 éves korában, 2004-ben elhunyt – erre az eseményre vezethető vissza. Maga Stephenson is ezt hangsúlyozta halála előtt. A feltételezést az is erősíti, hogy Stephenson csapatából senki nem érte meg az ötvenéves kort, és mindannyiukkal rák végzett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top