Aktuális

Megmenekült a balatonboglári platánsor

A Jankovich-telepiek megvédték az évszázados platánfákat.
platánfa

Se gyerekjátékokat, se elektromos kandelábereket nem akartak a balatonboglári Jankovich-telep ingatlantulajdonosai a 100 éves platánok által övezett Balaton-parti sétányra – írja a szabadpecs.hu.

A kandeláberek telepítése földmunkával járt volna, a sétányon azonban semmi ilyesmit nem szabad végezni, ugyanis a földréteg csak 60-80 centiméternyi, ebben kanyarognak a fák gyökerei, alatta iszap van. A földmunkák során viszont mindenképp sérülnek a gyökerek, ami a fák kidőlését, pusztulását eredményezheti.

„Nem akarjuk, hogy amit 90 éve az elődeink elültettek, az a következő években tönkremenjen. Szeretnénk unokáinknak úgy átadni ezt a partot, ahogyan mi örököltük” – mondta a portálnak Tappler Zita, a Jankovich-telepiek szószólója.

A helyiek saját költségükön faregisztert készíttettek a 128 fából álló platánsorról a Magyar Faápolók Egyesületének szakemberével. Ebből kiderül a platánsor pontos – eszmei – értéke, illetve az is, hogy melyik fa milyen állapotban van, milyen gondozást igényel.

Az önkormányzat végül fejet hajtott a Jankovich-telepiek érvei előtt, a platánsor megmenekült.

„Kárt mi sem akarunk okozni, tisztában vagyunk az értékeinkkel, a boglári állandó lakosok is legalább annyira szeretik a fákat, mint a Jankovich-telepi üdülőtulajdonosok” – nyilatkozta a portálnak Mészáros Miklós polgármester.

(A nyitókép illusztráció! Forrás: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top