Aktuális

A német helyettes kormányszóvivő szerint Angela Merkelnek semmi baja

A német lapok úgy vélik, ha még egyszer rosszul lesz a kancellár, akkor személyesen kell beszámolnia az egészségi állapotáról.

Csütörtökön az nlc is megírta, hogy Angela Merkel két hét alatt másodszor lett rosszul a nyilvánosság előtt. Egy videó is készült arról, hogy mennyire remeg a keze: 

Az MTI pénteki közleménye szerint a német helyettes kormányszóvivő közölte, hogy Angela Merkel német kancellár egészséges. Martina Fietz a kormányfő egészségi állapotára vonatkozó újságírói kérdésre elmondta: a G20-csoport oszakai találkozójáról érkező képek „olyan kancellárt mutatnak, aki teljességgel aktív és egészséges”. Hozzátette, hogy Angela Merkel „végzi a munkáját, és megtartja valamennyi tervezett programját”

Angela Merkel / Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Pénteken több országos lap kommentárt közölt a 27-i esetről. A Die Welt kiemelte, hogy a vezető politikusok egészségi állapota „nem csupán magánügy”, ami különösen a világpolitikai folyamatokat alakító politikusokra érvényes. Egészségi állapotuk megegyezik kormányuk cselekvőképességének és országuk stabilitásának állapotával. Egyszerűen lemondani és visszavonulni pedig a politikában nem lehet, mert „a nem megfelelő pillanatban előkerülő utódlási kérdések azonnal hatalmi kérdésekké válnak, és politikai instabilitásba torkollhatnak”A Frankfurter Allgemeine Zeitung az Amikor Merkel reszket, a keselyűk köröznek című kommentárjában kiemelte: az egész világ odafigyel, ha Merkel reszketni  kezd, hiszen ekkor „nem egy akármilyen személy, hanem a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja reszket, és neki nemcsak a német tartományokban van szava”. Hozzátették: Angela Merkel ugyan megteheti, hogy nem veszi figyelembe a „károgást”, de ha még egyszer „lesz ok az aggodalomra, személyesen kell megválaszolnia azt a demokráciában legitim kérdést, hogy milyen a kormányfő egészségi állapota”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top