„Megverte anyámat, majd hasba szúrta magát” – segítséget kér egy rettegő család

Herczeg Szonja | 2019. Július 01.
Anett kábítószerfüggő bátyja terrorizálja édesanyját és testvéreit. A hatóságok nem lépnek.

Kétségbeesetten fordult a nyilvánossághoz a Facebookon egy fiatal nő. A bejegyzésén sokan meglepődtek, a húszéves Anett élete ugyanis látszólag teljesen rendben volt, a közzétett képek azonban egy borzalmas családi tragédiáról árulkodtak.

Anett szülei kilenc éve elváltak, édesanyja neveli apja házasságon kívül született gyerekét is. „A gyermekkorunknak voltak fényes és kevésbé fényes részei is. Anyukám mindig nagyon jó volt hozzánk, mindenben támogatott, amiben csak tudott. Apukám sikeres vállalkozó volt, alkoholfüggősége miatt viszont tönkrement. Volt, hogy a családunkat két évre elhagyta, egyik napról a másikra, mert beleszeretett egy nőbe. Szerencsére erre az időszakra én nem igazán emlékszem, de anyukám annál inkább. Kimondhatom, hogy apa nélkül nőttünk fel mindannyian, apai támasz, segítség és szeretet nélkül.”

Anett azt mondja, apja alkoholfüggősége miatt sokszor agresszív is volt. A lányokat nem bántotta, és mivel egyik fiútestvére szívbeteg, a másik autista, az ostor sokszor a legidősebb testvérén, Norberten csattant, akiben ez nagyon mély nyomokat hagyott.

A ma 31 éves Norberttel a gondok körülbelül tíz éve kezdődtek. Kábítószerezett és egyre furcsábban kezdett viselkedni. A család akkor ijedt meg igazán, amikor egy nap bejelentette, hogy ő az Antikrisztus, és ezt mindenkinek el is fogja mondani. „Akkor próbálta a nővérem és a férje elvonóra vinni, de mivel beszámítható felnőtt ember, akarata ellenére nem cselekedhettek, így az elvonón nem vett részt. Az antikrisztusi hit több évig tartott. Hangokat hallott, és látomásokról is beszélt, azt mondta például, hogy az utcán végigjött egy hatalmas fény, ami a szobájában kötött ki. De több olyan alkalom is volt, mikor még otthon laktam, hogy bejött a szobámba hajnalban, mikor még aludtam, és csak bámult ki az ablakomon. Felkeltem, kérdeztem, hogy mit csinál. Ő annyit kérdezett: Ugye te is hallod ezeket a hangokat?

Anett bátyja sokféle drogot fogyaszt, volt, hogy mosószert kevert össze pálinkával, vodkával, diólikőrrel és vízzel, majd azt szúrta be magának. „Attól függ, mikor mennyi pénze van. Speedet is vénásan adja be magának, általában azt használ, ha van pénze.”

Késekkel is hadonászott, hasba is szúrta magát a segítségre szoruló férfi (Fotó: Facebook)

Idén nyáron, pár hete jött el a nap, amikor már tarthatatlanná vált a helyzet. Norbert egy dührohamában szétverte a fél házat, Anett édesanyját megverte, fojtogatta, majd megpróbált öngyilkos lenni, ötször hasba szúrta magát.

Életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta. A váci kórházban kirendeltek egy pszichiátert mellé, aki viszont azt állapította meg, hogy beszámítható. Mi könyörögtünk Norbertnek, hogy menjen be a pszichiátriára, nagy nehezen kötélnek állt, de csupán 72 órán át tartották bent a zárt osztályon, majd kiengedték. Mindezt úgy, hogy mindenhol elmondtuk, és rendőrségi papír is van róla, hogy édesanyámra többször rátámadt, fojtogatta, megverte. Hiába. Innentől kezdve meg volt kötve a kezünk

 

– mondja Anett.

Mivel a helyzet tarthatatlanná vált, Anett és párja, illetve nővére és férje a megoldást keresték. Anették megjárták a Semmelweis pszichiátriáját, ahol kaptak egy befogadói papírt.  „Sajnos ebből nem lett semmi, mert időközben kiengedték Kistarcsáról, ő pedig nem akarta kezeltetni magát.”

Anett nővére a Nyírő Gyula Kórházzal is egyeztetett, ott is fogadták volna, de csak saját beleegyezésével, így ez sem történt meg.

„A rendőrök keze meg van kötve. Maximum hatvannapos távolságtartási végzést kaptunk eddig, azzal sokra nem megyünk. Talán, ha elérünk egy olyan hivatali szervet, esetleg személyeket, és kapunk segítséget, akkor lehet valamit kezdeni az üggyel, legalábbis nagyon bízom benne. Norbertnek nem 72 óra zárt osztályra van szüksége, hanem többéves elvonóra. Ezt a helyzetet nem fogja megoldani egyik 2 hetes kezelés sem.”

Az egész házat szétverte a férfi (Fotó: Facebook)

Anett édesanyja és a kisgyerekek most biztonságos helyen vannak. Sem bátyja, sem alkoholfüggőséggel küzdő apja nem ismerik a címet. „Anyukám már akkor elkezdett összepakolni, amikor még ki sem engedték Norbit, mintha megérezte volna, hogy történni fog valami rossz. És történt. Hazajött, beszámíthatatlan volt, szétvert mindent, autista testvéremet pedig elvitte szó nélkül. Édesanyám egy nagyon erős nő. Nagyon sok mindenen kellett keresztülmennie az életben. De érzem, hogy már nem bírja. Mindezek ellenére mosolyog, nem látszik rajta a rengeteg fájdalom, mert nem gyengülhet el a gyerekek miatt, miattunk. Ő értünk él, ezt sokszor tudtunkra adja. Neki az a fontos, hogy mi biztonságban legyünk.”

Ehhez pedig a hatóság, jelen esetben a rendőrség és bíróság sokkal hathatósabb beavatkozására lenne szükség, véli Wirth Judit jogász, a NANE Egyesület munkatársa. „Az, hogy a bántalmazó nem okoz nyolc napon túl gyógyuló sérülést, még nem jelenti, hogy nem követ el bűncselekményt. Sajnos a tapasztalat az, hogy mindig inkább a kifogásokat keresik a Büntető törvénykönyvben arra, miért  nem tartozik büntetőjogi kategóriába az adott cselekedet. Pedig jelen esetben gazdasági erőszak esete is fennáll, mivel a bántalmazó pénzt vesz el a családtól. A törvény viszont csak annyira védi őket, hogy éhen ne haljanak.”

Wirth Judit szerint a rendszerességet a törvény már két alkalom után megállapítja családon belüli és kapcsolati erőszak esetén, így Anett és családja sajnos nem tehet mást, mint hogy rendszeresen jelenti a hatóságoknak a bűncselekményeket. „A kábítószerfüggőség miatt valóban nem fogják beszámíthatatlannak nyilvánítani az elkövetőt, és sajnos, bár semmi ok nincs arra, hogy ilyen esetben várjanak a hatóságok az intézkedéssel, mégis a legtöbb esetben ez történik. Pedig ezek, amik itt is történtek, egymásra épülő cselekmények, amiknek előreláthatóan tragikus vége lehet.”

Anett jelenleg főiskolán tanul, a jövőben szeretne több vállalkozást is indítani, hogy mindig támogathassa édesanyját és testvéreit, és azt kéri, ha bárki tud jogi vagy más segítséget (nem anyagit, hanem szakértőit) nyújtani a családnak, keresse meg őt a anettiti001@icloud.com – ímélcímen.

(Kiemelt kép: illusztráció, iStock)

Exit mobile version