Aktuális

Női áttörés: Ursula von der Leyen lehet az Európai Bizottság új elnöke

Egy német kereszténydemokrata politikusnő, Ursula von der Leyen vezetheti az EB-t 5 éven át, amennyiben az Európai Parlament tagjai többsége megválasztja.

Az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács a 60 éves Ursula von der Leyen német védelmi minisztert javasolja az Európai Bizottság következő elnökének. A volt német szociális és családügyi, majd hadügyminiszter Angela Merkel német kancellár bizalmi embere, aki többször beszélt már az Európai Egyesült Államok szükségességéről, és lényegesnek tartja a pénzügyi, adózási és gazdaságpolitikai kérdések EU-hatáskörébe vonását is.

Az evangélikus politikuscsaládból származó, hétgyermekes Ursula von der Leyen orvos végzettségű, kiválóan beszél angolul és franciául. Mint a Növekedés.hu elemzése kiemeli, több szempontból is történelmet írhat az Európai Unióban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke, aki az első nő, aki ezt a tisztséget betölti, nem mellesleg pedig hosszú évtizedek óta nem volt német származású vezetője az EB-nek.

Nyitókép: Laurence Chaperon, CC BY-SA 3.0

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top