Aktuális

„Istenem, egy hajó!” – ezt rögzítette a Viking feketedoboza a Hableány katasztrófájakor

Pánikról és kétségbeesésről tanúskodnak a szállodahajó fedélzeti műszerei.

A Viking Sigyn szállodahajó feketedoboza mindent rögzített, ami a Hableány hajó 28 áldozatot követelő tragédia során történt. A berendezés megőrizte a Viking navigációs adatait és a kormányállásban elhangzott összes szót is – írja a Blikk.

A kétórás hanganyag a baleset pillanatait is tartalmazza, a felvételeken angolul, németül és oroszul hallhatók a kétségbeesett mondatok.

– Istenem! Egy hajó – sikítja kétségbeesetten egy női hang közvetlenül a baleset előtt, 21:05:38-kor. Ő hamarabb észlelte a bajt, mint a Viking kapitánya.

– Hajó, hajó! – kiabál három másodperccel később egy férfi.

– Ajajaj! – kiált fel újabb két másodperc elteltével egy másik férfi.

– Elütöttél egy hajót! – hallható a felvételen angolul egy újabb nő.

– Micsoda?! – kérdez vissza szintén angolul egy férfi.

Ezt követően felerősödik a hajó menetzaja, ekkor nyithatta ki a kapitány a kormányállás ajtaját. Majd folyamatos telefoncsörgés hallható a felvételen.

– Ember a vízben a Margitszigetnél! – hangzik fel magyarul és németül elsőként a riasztás másfél perccel az ütközés után.

– Felborult egy hajó! – hallható innentől másodpercenként a rádió hangja.

A hangfelvétel perdöntő bizonyítéka lehet annak, hogy a Vikingen kikapcsolták a radar vészjelző hangját. Az is kiderült, hogy a szállodahajó radarképe már másfél perccel az ütközés előtt jelezte, hogy a Hableány vészesen közel van.

A rögzített adatok szerint a szállodahajó ukrán kapitányának, Jurij C-nek nem volt rádióforgalma az ütközésig, vagyis nem értesítette előzési szándékáról a Hableányt.

(Kiemelt kép: MTI/Cseke Csilla)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top